Norsk murmester - Detaljene ligger i helheten

Øyvind Buset, daglig leder for Norsk Murforum

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen, Vest Vind Media


Øyvind Buset er en norsk murmester som har vært med på det meste i sin karriere. Fra yrkesskolen til utførende murer, til eget murerfirma, Murmester Øyvind Buset, til konsulent og nå daglig leder for Norsk Murforum, styreleder Murbyen Oslo, jurymedlem i den norske Murverkprisen og fagkonsulent for Norske Murmestres Landsforening. Med sin brede innsikt i bransjen har han mye å fortelle om murerfaget og teglsteinens historie i Norge.

Norsk murhistorie til i dag – fra murtvang til arkitektonisk kreativitet

Det er stor kontrast om man ser på hus og bygninger i Danmark og i Norge. I Norge er det tydelig at tre er det vanligste materiale, men på grunn av blant annet brannfare og direktiv fra romerkirken om store kirker i mur, ble det bygget murbygninger i de større byer. Buset forteller:

- Det var de danske og svenske kongene som faktisk innførte murtvang i de store norske byene fordi byene hele tida brant ned. Det var murtvang i Ålesund, Oslo, Bergen, Trondheim og Kristiansand for å nevne noen. I tillegg til dette så ble kirkene bygget i mur og dette ble også bestemt utenfor landegrensene nedover i Europa, i de store katolske landene.

Dog er ikke alle privathjem i Norge er bygget i tre, og det finnes mange spennende teglsteinhus utenfor byene også. Buset trekker fram spesielt arkitektene og behovet for å skille seg ut som hovedgrunner til at noen velger annerledes når de skal bygge hjemmet sitt:

- Teglsteinen gir arkitektene mulighet til å være kreative – teglsteinen gir rom til kreativitet! Arkitekter har faktisk veldig lite de kan skape med, de skal følge masse regler og reguleringer. Teglstein er et materiale hvor de kan skape og leke med. Arkitektene jobber med mønstre, form og farge og da er teglstein et materiale som arkitekter synes er flott å jobbe med. Buset fortsetter:

- Det er også de som vil ha noe ekstra, noe som er annerledes. Boligeiere som vil at husene deres skal skille seg ut fra alle trehusene. Jeg merker også at arkitekter merker en endring i holdningen til mur - kanskje mur ikke er så langt fra tre som folk har trodd? forteller Buset.

   

"Teglsteinen gir arkitektene mulighet til å være kreative – teglsteinen gir rom til kreativitet! Arkitekter har faktisk veldig lite de kan skape med, de skal følge masse regler og reguleringer. Teglstein er et materiale hvor de kan skape og leke med. Arkitektene jobber med mønstre, form og farge og da er teglstein et materiale som arkitekter synes er flott å jobbe med."

Øyvind Buset

   

Framtiden for teglstein

Teglstein er et solid byggemateriale som åpner opp for lek med farger i stein, men også i selve fugemassen og mørtelen. Her kan Buset, som er jurymedlem for Murverkprisen, fortelle om hva han ser etter når han skal kåre årets norske murverk:

 - Dette med mørtel og fuging har mye å si for et murverk. Når man skal kåre et bra murverk så må man se på helheten, ikke bare på teglsteinen. Da er mørtel og fuging en del av hva vi ser etter, vi går helt ned på detaljnivå. Detaljene lager helheten.

Men hvordan ser framtiden ut for disse byggematerialene i en bransje som arbeider for en grønnere omstilling? Buset er veldig tydelig på hva han tror er framtida – og den er i hvert fall ikke uten teglstein.

- Det er selve fugen og limet som er utfordrende. Det du murer opp skal du kunne ta ned igjen og ombruke. Det er et veldig stort tema. Myndighetene setter stadig mer og mer krav til klima, og det er et større fokus generelt i samfunnet mens vi beveger oss framover, og det er viktig at bransjen følger med. Det blir tydelig at det er selve mørtelen, fugen, det en klistrer steinene sammen med, som har mest å si for den grønne omstillingen i murerbransjen. Dette er løsbart når arkitekten, ingeniøren og mureren møtes. Teglsteinen lever, den vil ikke forsvinne, forteller Buset.

Yrkesstolthet og mennesket i håndverkeren

Det er ingen tvil om at murerbransjen er en bransje som setter sine spor hos de som arbeider i den.

- Vi er stolte av faget vårt og murerfaget er en av de få fag som fremdeles er skikkelige håndverksfag. Det er et fag med lang historie og mye tradisjon, forteller Buset.

For å fortsette denne yrkesstoltheten er det, ifølge Buset, viktig å både tenke på lærlinger hvor det sørges for at de får en trygg og solid utdanning. Samtidig er det også viktig at de under høyere utdanning til blant annet ingeniør og arkitektdesign får den nødvendige kunnskapen om teglstein som materiale og at man sikrer gode arbeidsplasser til håndverkere.

- Det er en utfordring for oss. Strukturen i byggebransjen med å innleie håndverkere er en hel politikk i seg selv. Men det er viktig å tenke på faste og forutsigbare forhold og økt kunnskap, forteller Buset.

Men hva er egentlig denne yrkesstoltheten hos murere? Hvor kommer den fra og hva gjør den så sterk i akkurat denne bransjen? Buset blir filosofisk:

- Det vi skaper er veldig synlig og det er til nytte for andre og dette gir en følelse av annerkjennelse som gir oss murere en positiv selvtillit. Jeg tror også at vi har et behov for å markere oss litt. Vi håndverkere kommer ofte litt i skyggen – du hører sjeldent om håndverkere som blir løftet fram. Det er primært arkitekter og byggherrer som blir omtalt når du er på et seminar hvor et byggeprosjekt blir presentert. Jeg tror dette fenomenet gir oss et behov for å kanskje vise eller markere stolthet.

- Spesielt stolte blir vi når vi får annerkjennelse av egne kolleger, avslutter Buset.

    

Fakta

Navn: Øyvind Buset
Alder: 62
Bakgrunn: Utdannet murer fra yrkesskolen, jobbet som murer via eget firma, Murmester Øyvind Buset med 12 ansatte, og for andre firmaer, både som murmester og konsulent. Blant annet for Weber, Finja Betong, Rolf Holm. 
Nåværende stilling: Fagkonsulent for Norske Murmestres Landsforening, daglig leder for Norsk Murforum, styreleder Murbyen Oslo, jurymedlem i Murverkprisen.


 

Øyvind Buset er også omtalt i vår nye bok om teglstein!

Boken "Én teglstein om gangen" er et oppslagsverk til arkitekten som inneholder kunnskap om teglstein og murverk, samt mange flotte murprosjekter. Disse er beskrevet med tekster, arkitektsitater, tegninger og bilder.


 

Ta et dypdykk i vårt sortiment av teglstein

Wienerberger tilbyr en lang rekke teglstein med varierende overflatestrukturer og mange farger.

 

Nysgjerrig på teglstein i langt format?

Den elegante teglsteinen fås i flere nyanser og gir et helt unikt og eksklusivt visuelt uttrykk.

 

La deg inspirere av relieffmurverk

Relieffmurverk gir et lekkert skyggespill i murverket og danner uendelige variasjoner med forskyvninger.

 

   

Siste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

   

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.