Postbilgarasjen på Norges Postmusem er murt som en skallmurvegg

Teglstein: Belle Epoque de namur | Postbilgarasjen, Lillehammer

 

«Skatter på hjul» er navnet på utstillingen som har blitt vist i den nye postbilgarasjen på Norges Postmuseum i Lillehammer denne sommeren. Lillehammer museum ønsket at postbilgarasjen skulle ha historiske referanser til gamle industribygg og teglvirksomhet fra området. Tegl som materiale var derfor naturlig – som i dette tilfellet er murt som en skallmurvegg.


Siden 1947 har Norges Postmuseum ivaretatt og formidlet posthistorie. I 2003 ble Norges Postmuseum flyttet til Maihaugen på Lillehammer. Byggeprosjektet postbilgarasjen ble ferdigstilt i juni 2022, og har vært en del av årets utstilling i den gamle byavdelingen på Maihaugen, som forestiller Lillehammer by. I postbilgarasjen kan de besøkende se ulike kjøretøy som er brukt i postarbeid, og hvordan de har utviklet seg gjennom tiden. 

Postbilgarasjen er tegnet av det lokale arkitektkontoret RAM arkitektur i Lillehammer, på vegne av oppdragsgiver og byggherre Lillehammer Museum. Utførende murmester var Oppland Mur og Flis.

Klare referanser til lokale industribygninger på Lillehammer

Under utformingen av postbilgarasjen var det et ønske fra Lillehammer Museum at bygningen skulle ha klare referanser til lokale industribygninger og tidligere teglvirksomhet i området. Denne bebyggelsen var ofte i mur, og valg av fasadematerialet endte derfor med en håndbanket teglstein.

- Vi ønsket at postbilgarasjen skulle være en moderne og klimatisert bygning med historiske referanser til eldre industribygg i Lillehammer-området. Det har vært mye teglvirksomhet rundt Mjøsa og Lillehammer på 1800-tallet, og det gjenspeiler også valget av teglstein som materiale. Vi ønsket at garasjen skulle gli godt inn i det historiske bygningsmiljøet, og at teglfasaden lignet mest mulig på den tegltypen som er brukt i området, sier Kjell Marius Mathisen, prosjektleder fra Lillehammer museum, som også er sivilarkitekt og avdelingsleder for kulturhistorisk avdeling. 

Etter ønske om en fasade med referanser til gamle industribygg, endte valget opp med en av våre rustikke tegltyper. Vår tekniske sjef i Wienerberger, Tove Narvestad, forteller:  

- Til prosjektet har vi levert tegltypen Belle Epoque de Namur. Det er en tromlet, rustikk håndbanket tegl, som er rød med gråhvitt slør og noe mørkere fargespill. Postbilgarasjen er et lite, men fint nisjeprosjekt, som det har vært gøy å levere teglstein til. Resultatet har blitt veldig fint, og de gamle veteranbilene har fått en flott innpakning.

Det lokale arkitektkontoret i Lillehammer, RAM arkitektur, testet flere teglprøver for å finne den riktige typen til postbilgarasjen. 

Bjørn Horten, arkitekt i RAM arkitektur, er fornøyd med valget:

- Den tradisjonelle rødlige tegltypen fra Wienerberger har et fargespill fra brenningen som vi likte godt, som minner mest om den gamle industribebyggelsen fra området. Tegltypen har et spennende fargespill som gir en levende fasade avhengig av sol og værforhold.

     


 


"Med denne byggemetoden fikk vi synlig tegl på både innvendig og utvendig side av postbilgarasjen. Det gir et helhetlig uttrykk, og er en svært robust og brannsikker løsning til et bygg som skal stå i lang tid"

Bjørn Horten
Arkitekt i RAM Arkitektur
 

Murt som en skallmurvegg

Postbilgarasjen huser sju veteranpostbiler, og arkitekten har lagt inn doble vindusdører som gir innsyn til bilene utenfra. Det som er ekstra spesielt med dette bygget er at det er murt som en skallmurvegg, så både fasade og innerveggene består av tegl, som til sammen utgjør bærekonstruksjonen. 

- Med denne byggemetoden fikk vi synlig tegl på både innvendig og utvendig side av postbilgarasjen. Det gir et helhetlig uttrykk, og er en svært robust og brannsikker løsning til et bygg som skal stå i lang tid, forklarer Horten. 

Siden juni 2022 har den nye postbilgarasjen vært et bygg hvor besøkende har fått sett på Postens historiske kjøretøysamling på nært hold, og hvordan de har utviklet seg. Alt fra en flott lastebil, 1914-modell – til nyere satsninger på miljøvennlige fremkomstmidler.

- Vi er veldig fornøyde med resultatet, og synes vi har fått et veldig levende og tradisjonelt uttrykk i selve murlivet. Postbilgarasjen har tydelige referanser til det historiske, og det er et flott bygg for publikum som vil se på museets interessante kjøretøy, avslutter Mathisen, som mener at utstillingen er noe å oppleve for både store og små kjøretøysinteresserte.

 

FAKTA:  

Prosjektets navn: Postbilgarasjen
Arkitekt:RAM Arkitektur
Teglstein: Belle Epoque de Namur


 

Nysgjerrig på vår teglstein?

Vi leverer teglstein i mange forskjellige farger og overflater.
 

Få inspirasjon her

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din? 

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter. 

Meld deg på her


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.