
Fra leire til murverk – bli med bak kulissene i produksjonen av vår bløtstrøkne teglstein
Når vi snakker med arkitekter og entreprenører, snakker vi alltid om tegl. Vi diskuterer alt fra materialets lange livslengde til de uendelige visuelle uttrykkene som kan skapes. Men det er ikke alltid vi får muligheten til å vise hva som skjer før en teglstein blir nettopp en teglstein. Derfor vil vi nå ta deg med bak kulissene, så du kan bli kjent med et av de eldste håndverkene – og oppdage hvordan vanlig leire kan forvandles til noe helt annet.
Säljsupport
T. +46 (0) 77 14 24 350
E. info@wienerberger.se
och få senaste nytt om produkter, inspirerande projekt, dokumentation, återvinning, biologisk mångfald och mycket mer.
Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no
og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.
Tegl er et av verdens eldste byggematerialer. Da tegl ble produsert for første gang, ble steinene brukt til å mure opp hvelv og skape funksjonelle strukturer. I dag er mulighetene med teglstein uendelige – men hvordan gjør vi egentlig teglsteinene klare til levering?
Det skal vi gå gjennom nå – så bli med gjennom produksjonsprosessen vår og få dyptgående kunnskap om et av samfunnets eldste håndverk.
Bevisst utvinning og grundige forberedelser
Det første som skjer, er at leiren utvinnes. Både rød og blå leire utvinnes og forvandles til røde og gule teglstein. Siden vi bruker naturens råvarer i produksjonen av materialer, er det viktig å minimere påvirkningen av de områdene der leiren utvinnes for å garantere et balansert økosystem i fremtiden.
Vi utvinner leiren så tett på teglverket som mulig, og arbeider for å sikre det biologiske mangfoldet ved å reetablere de naturområdene som er brukt til resursutvinning. Dette er et av de viktigste initiativene i bærekraftsplanen vår.
Etter at leiren er utvunnet, bearbeides den for å sikre at den ferdige teglen får riktig grunnfarge og de ønskede egenskapene. Leiren kan bli tilsatt sand og vann, samt knuste og resirkulerte teglstein. Vi har en avfallsfri produksjon, der alt avfall resirkuleres i nye teglstein. Vi har også redusert mengden avløpsvann med ca. 70 prosent siden 2004 ved å gjenbruke prosessvannet.
Formgivning og tørking – viktige trinn i prosessen
Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no
og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.
Nå er leiren bearbeidet og klar for neste fase – formgivningen. Den bearbeidede, myke leiren formes her til teglstein.
Det er også i dette stadiet at vår bløtstrøkne teglstein fra LESS-serien får sin særegne form. Vi perforerer LESS-teglsteinene og fjerner en del av råstoffet fra steinene for å redusere bruken av ikke-fornybare råstoffer. Takket være hullene i liggeflaten kan vi bruke 15 prosent mindre råstoff i produksjonen, sammenlignet med vanlige teglsteiner. Dessuten brukes det kun grønn strøm fra vindkraft i produksjonen.
Når formgivningen er ferdig, må den fuktige teglsteinen tørke. Teglsteinen bruker 3 til 4 dager på å tørke i tørkekamrene, der temperaturen og luftfuktigheten kontrolleres nøye. I tørkekamrene brukes det overskuddsvarme fra ovnen.
Ved tørkingen av LESS-teglstein sparer vi også energi, siden 15 prosent mindre vann skal fjernes fra teglsteinene..
Brenningen gjør hver teglstein unik
Det er mange faktorer som bidrar til å gjøre den enkelte teglstein unik. En av disse faktorene er brenningsprosessen. Det er også i denne fasen at leiren forvandles til tegl.
Teglsteinene kjøres på ovnsvogner gjennom forskjellige brenningssoner. Temperaturen når opp til ca. 1400 grader, og 65 prosent av energien som brukes ved brenningen kommer fra sertifisert biogass. Fra 1. januar 2025 går vi over til 100 prosent biogass.
Dematerialiseringen av LESS-teglsteinen vår sparer også energi under brenningen, siden 15 prosent mindre råstoff skal brennes i ovnen.
– Prosessen med brenning gir den enkelte teglstein et unikt uttrykk, der temperatur, oksygenmengde og tid former farge, tekstur og form. Det er en kombinasjon av naturlige krefter som skaper individuell skjønnhet i hver stein. Samtidig har brenningen en avgjørende rolle for teglsteinenes styrke og holdbarhet. En dårlig brent teglstein kan være porøs og sprø, mens en velbrent teglstein er tett og holdbar – noe som også påvirker hvordan den ser ut over tid, forteller Ole-Kristian Thoresen, salgssjef hos wienerberger.
Ole-Kristian Thoresen
Salgssjef teglstein
Levering av og rådgivning om teglstein – alt med korrekt dokumentasjon
Når teglsteinen er brent, brukes roboter til å løfte dem av ovnsvognene. Fargen og uttrykket inspiseres manuelt av medarbeiderne våre før steinene pakkes på paller.
– Nå er teglsteinene pakket og klare for levering til byggeplassen. Alle teglstein leveres med tilgang til en komplett dokumentasjonspakke, inkludert DoP-, EPD-er og ECOproduct rapporter, sier Ole-Kristian Thoresen og avslutter:
– Når teglsteinene ankommer byggeplassen, er tiden inne for å la arkitektens visjon våkne til live og for å la mureren bruke sitt håndverk til å forvandle det som startet som leire til et fantastisk murverk. Et murverk som har både estetiske og funksjonelle fordeler – og som tåler tidens tann i flere hundre år.
Nå har du fått en gjennomgang av hvordan utvunnet leire kan bli en viktig byggestein i det neste prosjektet ditt. Vi har et bredt sortiment av teglstein som passer til både moderne bygg og klassiske teglhus – og arkitektrådgiverne våre kan hjelpe til med å finne akkurat den fargen og formen som passer til ditt prosjekt.
Hvis du er interessert i å finne ut mer om hvordan teglene våre lages, eller om du er i nærheten av teglverket vårt, er du hjertelig velkommen til å ta kontakt.
Hvis du i tillegg ønsker å gå enda dypere inn i teglets verden og oppdage mulighetene du har med teglsteinen vår, tilbyr vil opplæring i murverk for arkitekter. Da kommer vi på besøk og presenterer et opplegg for kontoret deres – skreddersydd til deres ønsker.
Et oppslagsverk med inspirasjon, kolleksjon og kunnskap i en og samme bok – for arkitekten.
Siste artikler
Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.