Røa Barnehage åpnet opp for muligheten til å vise byggetradisjon og murerteknikker, en mulighet Bøksle og hans samarbeidspartnere tok med stor glede. Det ble arbeidet aktivt med å finne de riktige løsninger, og virkelig vise hva teglstein kan hvis man kjenner håndverket.
- Røa Barnehage er et bygg med store vinduer med utsikt til parken, og å få murverket til å bære over slike store åpninger kan være en utfordring. I moderne byggeprosjekter kombinerer man ofte materialer som stål, betong og teglbjelker for å oppnå dette. Her valgte vi å bruke en mer tradisjonell tilnærming for å skape sammenheng til kirken hvor vi faktisk bruker de samme gamle teknikkene, forteller Bøksle og fortsetter:
- Romerne oppfant buen for å kunne bygge over store åpninger, og her har vi anvendt en lignende teknikk, men med en flat utforming, hvor murverket danner et trykkfelt. Du kan se at teglsteinene er lagt på høykant over vinduene, noe som skaper en trykkbue for å oppta kreftene over disse store åpningene. Det er også tydelig håndverk i hjørneløsningene og vi har brukt munkeforband på veggene med samme forskyvning som på kirkens murverk. Jeg er virkelig imponert over hva murerne har klart å oppnå på dette byggeprosjektet.
Bøksle trekker fram at tegl også har en lang historie i Norge, og er et viktig håndverksfag.
- Tegl er et materiale med en rik norgeshistorie og som skaper gode flater hvor håndverket er en viktig del av opplevelsen. Det er et materiale som virkelig skinner når det er flinke folk som jobber med det, og det er viktig at vi husker å ta vare på dette håndverket i Norge.