Rød og gul teglstein til nybygg i eldre urban kontekst

Teglstein renovering Falkoner Alle EW0466 Kobber

 

 

Byene våre fortettes, og gamle og nye bygg møtes og flettes sammen. Det krever teglstein som matcher denne forvandlingen av byene. Våre røde teglstein Kobber og gule teglstein Messing er begge inspirert av bygg som er patinert av 100 års levd liv og vær. Teglsteinene bidrar til å sikre en arkitektur der nyoppførte bygg varsomt tilpasses omgivelsene.

 

Akkurat nå er det spesielt byenes havne- og industriområder som forvandles og fortettes. Våre to bløtstrøkne teglstein – den røde Kobber og den gule Messing – er populære valg, siden de bygger bro mellom nytt og gammelt bygg. Begge er utviklet for å passe inn i en eksisterende urban kontekst uten å skille seg ut. 

– Teglsteinene Kobber og Messing matcher den klassiske industri- og karrébebyggelsen med de røde og gule teglsteinene som har gjort jobben som byggestein i hundrevis av år. Det gir mulighet for å gjøre overgangene mellom nytt og gammelt mindre synlig, og å la teglsteinene blende inn i omgivelsene. I stedet kan arkitekturen få spille hovedrollen og tilføre den moderne vrien som avslører at bygningen er ny, forklarer Rikke Ask, Arkitekt og Head of Product Management i Wienerberger.

Rød teglstein: Kobber

Vår røde, bløtstrøkne teglstein EW0466 Kobber er inspirert av våre byers eldre bygg i røde, klassiske teglstein som er preget av tidens tann og bruk. Derfor er Kobber det naturlige valget når det skal bygges nytt i en eldre kontekst med tradisjon for røde teglstein.

Kobber har en overflate som er nyansert av sort forstøving. Teglsteinen karakteriseres av sin dype røde farge og mørke overflate som er skapt med naturlige fargepigmenter. Ikke to teglsteiner er like, og den brente, røde fargen gir teglsteinen en patinert snert. 

Teglsteinen Kobber er opprinnelig utviklet til renoveringsprosjekter som skal passe til eldre bygninger, men brukes i dag ofte i topp moderne bygninger som skal passe inn i historiske områder.

Kontorbygget ALO Sluppen, som blir oppført i disse dager, forventes å bli det første byggeprosjektet i Norge med dobbeltsertifiseringen BREEAM NOR Outstanding (høyeste nivå) og WELL Gold. Her har byggherre R. Kjeldsberg, totalentreprenør Veidekke og HUS arkitekter valgt å bygge med den røde teglsteinen Kobber i vår miljøvennlige LESS-variant for å gi området litt varme.

Gul teglstein: Messing

Precis som Koppar har vårt gula fasadtegel EW0470 Messing utvecklats för att passa in i stadsmiljö som redan finns – men där det finns behov av att bygga gult med en nyans som kan matcha de äldre och historiska byggnaderna. 

- Det kan vara svårt att hitta det helt rätta gula fasadteglet för nya byggnader. Därför har vi utvecklat Messing, som är inspirerat av det gamla gula fasadteglet som vi ser överallt. Fasadtegel som är patinerat av 100 års liv och väder, berättar Rikke Ask och tillägger: 

- Det är ett traditionellt gult, slaget fasadtegel som vi har gett en svart slöja. Tanken med den svarta nyansen är att göra den gula färgtonen aningen mindre dominerande. Det var viktigt för oss att göra något åt den gula färgtonen så att den smälter in i den stadsnära kontexten den ska ingå i, utan att störa.

Det stiller spesielt store krav til arkitekturen når det skal renoveres og bygges nytt i et bevaringsverdig område. Det vet danske Luplau & Poulsen Arkitekter alt om. Da det skulle oppføres fire nye dobbelthus i det UNESCO-fredede Christiansfeld var det avgjørende å finne den helt riktige gule teglsteinen som kunne matche de historiske omgivelsene.


"De gule teglsteinene har en helt spesiell farge, struktur og patina som passer til de gamle husene som står rett ved siden av de nye boligene."

Vibe Kragholm Knudsen
Arkitekt hos Luplau & Poulsen Arkitekter
 

Valget falt på vår gule teglstein Messing. Arkitekt hos Luplau & Poulsen Arkitekter, Vibe Kragholm Knudsen, forteller:

– Vi valgte Messing fordi teglsteinen passer svært godt inn i den konteksten den er i, og passer fint i både farge og overflate. Vi har lykkes med en moderne fortolkning av Christiansfeld, og teglsteinen spiller en svært stor rolle i at byggene ble vellykket. De gule teglsteinene har en helt spesiell farge, struktur og patina som passer til de gamle husene som står rett ved siden av de nye boligene. 

Ifølge Rikke Ask er den gule teglsteinen inspirert av murverket på de gamle bygningene i København, som Sølvgades Kaserne, muren rundt Kongens Have og Brokvartalenes karrébygg, som hver og en utstråler skjønnhet i forfallet.


 


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.