Museum med vakre mønstre av teglstein

Museum, Det Tyske Museum, Avignon

 

En arkitektonisk perle i Sønderborg rommer det tyske mindretallsmuseet, Deutsches Museum Nordschleswig. Museet har blitt fornyet og utvidet med et tilbygg i helt lyse teglstein fra Wienerberger, og arkitekten har lekt med mønstre, skygger og lys i museets fasade.

Det er snakk om et veldig vellykket tilbygg- og renoveringsprosjekt på det tyske mindretallsmuseet i Sønderborg. Ved å benytte en stram moderne arkitektur på tilbygget, og myke den opp med vakre, lyse teglstein fra Wienerberger, skaper man en forbindelse både til fortiden og til den eksisterende historiske bygningen som tilbygget henger sammen med. Det er kontraster som ikke bare kler, men understreker, hverandre.

Det er Tegnestuen Mejeriet som er totalrådgiver på prosjektet ,og firmaet No Parking Production har stått for innhold, tanker og design i samarbeid med museet. Tilbygget oppført i forbindelse med 100-året for Gjenforeningen.

Mønstre i murverket

Arkitekten har valgt den helt lyse, men likevel varme steinen som heter EW2162 Avignon, og som samtidig gir mulighet for å tilstrebe en stram arkitektur med stor enkelhet i designet i murverket. Ved å fremheve noen av steinene i spesielle mønstre, gir det samtidig mulighet for skyggespill i fasaden. Og det har man lyktes med på vakreste vis på museet som ved bruken av mønstre fremhever den stramme byggestilen i en enkel og bevisst stram arkitekturstil.

   

EW2162 Avignon

En gul bløtstrøken teglstein med hvite nyanser. Avignon er en teglstein i den franske serien, en familie av teglstein som alle er oppkalt etter franske byer og med en blid fargepalett inspirert av ferielandskapene i Sør-Frankrike ferielandskap: sand og steiner på stranden, gylne enger og lette sommerklær i myk lin.

   

Bygningens spisse hjørner er designet som et hengsel hvor steinene griper inn i hverandre i forbandet, og det understreker en skarp avtegning av bygningen mot bakgrunnen og omgivelsene forøvrig.

Skygger og lys med teglstein

Skygger og lys utfordres i teglsteinenes mønstre i felter på fasaden. Perforeringer i mønstret gir lysinnfall i foajeen, og omvendt vil lyset inne fra bygningen ses i mønstre utenfra om kvelden.

Det kan i det hele tatt leses mye av historien ved å studere bygningens og murverkets struktur. For bygget understreket nettopp de forskjellige kulturer som spiller sammen i grenselandet.  Samspill kjennetegner både tilbygget isolert sett, men også sett sammen med den eksisterende bygningen som den er bygget sammen med.

Tilbygget inneholder, i tillegg til foajeen, også en liten flerbruks-kino i første etasje og utstillingsfasiliteter over inngangen. I andre etasje ligger et fellesrom til events, møter og bespisning under besøket på museet, og derfra er det videre er adgang til en utendørs takterrasse med utsikt mot bakkene ved Sundeved på den andre siden av Alssund.

   

Med dansk tilskud

I de to bygningene kan man fra juli i år lære om det tyske mindretalls historie og kultur gjennom 100 år. Den nye bygningen rommer inngang, to rom til separatutstillinger og et møterom.

Utstillingen i den eldre eksisterende bygningen kommer i høy grad til å vært preget av digitale fortellinger kombinert med museets utstillingsgjenstander.

Museet holdt inntil 2017 til hus i bygningen på Rønhaveplads sammen med det tyske bibliotek. Det flyttede i 2017 inn i Multikulturhuset i havnen. Det gav nye muligheter, og der oppstod planene om et helt nytt museum. Museet hadde inntil det stengte for ombygging 1500 besøkende årlig. Besøkstallet forventes å stige til 15 000 besøkende i året. Det er Bund Deutscher Nordschleswiger, det tyske mindretalls hovedorganisasjon som står bak museet.

Bygningen er et forbilde

Det dansk-tyske forholdet i grenselandet har blitt et forbilde for hele Europa. Mindretallets hensikt med museet er derfor også å gjenspeile grenselandets vandring fra ’mot hverandre’ til ’med hverandre’, og nå ’for hverandre’. Samtidig var ønsket å skape mer synlighet og nysgjerrighet rundt museet, etablere flere utstillingsarealer og skape rom til møter og events for innbyggerne, foreninger og klubber, bl.a. tilhørende det tyske mindretallet.

   

Informasjon om projektet

Prosjektnavn: Deutsches Museum Nordschleswig
Arkitekt: Tegnestuen Mejeriet og No Parking Production
Produkt: EW2162 Avignon
Oppført: November 2020


 

Digger du håndbanket teglstein?

Våre håndbankede teglstein bidrar med stor variasjon i både farger og spill, og kan med fordel kombineres ut fra et ønske om slektskap eller kontrast.
 

Besøk showrommet vårt

Du er hjertelig velkommen til å ta turen innom showrommet vårt. Der kan du gå på oppdagelsesferd i fasadeproduktene våre.
 

Teglstein til nybygg?

Trenger du å sparre om teglstein som er utviklet spesielt til nybygg og andre prosjekter med spesielle krav til fargespill og estetikk?
 

   

Siste artikler

0Resultater

  

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

  

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.