Storøykilen bygges med kontrastfylte teglfasader

Teglstein: Hvid Marmor - EW0454 Sort Onyx | Storøykilen, Norge

 

Storøykilen trinn 1 på Fornebu er under full bygging. Med høye miljøkrav og gjennomtenkte materialvalg skal boligprosjektet sikre høy bokvalitet i alle ledd. Arcasa arkitekter har arbeidet med konseptet «tett på byen, tett på naturen», og ønsket i den forbindelse å utføre bygget med to kontrastfylte tegltyper.

 

Med umiddelbar nærhet til Nansensparken og Oksenøya på Fornebu, blir Storøykilen et attraktivt boligprosjekt av høy arkitektonisk kvalitet. I tillegg bygges boligene etter høye miljøkrav og har som ambisjon om å miljøsertifiseres med BREEAM-NOR i klassen Very good. Leilighetene er tegnet av Arcasa arkitekter, på vegne av byggherre OBOS med AF Gruppen som totalentreprenør.

Valgt materialer til konseptet «tett på byen, tett på naturen»

Under planleggingen av det store boligprosjektet på Fornebu, har arkitektene arbeidet med konseptet «tett på byen, tett på naturen». Det har også gjenspeilet materialvalg og fargepallett på byggene. Arcasa arkitekter ønsket derfor å kle kvartal 1 med teglstein.

- Tegl er et naturlig materiale som passer godt inn i konseptet vi ønsket. Materialet har et vedlikeholdsfritt aspekt som går hjem hos utbygger. Kvartal 1 er det største kvartalet innenfor planområdet og med sin bymessige karréstruktur spiller tegl på det tunge, sterke og motstandsdyktige, samtidig som det er et lekent materiale med utallige muligheter mht. farger, struktur, leggemåter, inn- og uttrekk, fugetyper og farger, sier Preben Bie, arkitekt og prosjektleder fra Arcasa arkitekter.

Kvartal 1 er i full gjennomføring med oppmuring av tegl, og nærmer seg ferdig. Det er Wienerberger som har levert tegltypene til boligprosjektet. 

-  Til Storøykilen har vi levert to bløtstrøkne tegltyper som står i fin kontrast til hverandre. EW0109 Hvid marmor er en hvit teglstein med grålige nyanser. Med sin silkematte overflate og rolige spill i hvite og grå nyanser får teglen et elegant uttrykk. EW0454 Sort Onyx er derimot en brunsvart teglstein med fargespill. Denne teglen har også en slikematt overflate, men med brente blanke settemerker fra varmen i ovnen. Det bidrar til et spennende spill i fasaden, forteller Tove Narvestad, teknisk sjef i Wienerberger.

Det er flere grunner til at arkitektene ønsket tegl på fasaden. Bie forteller hvorfor: 

- Tegl er et veldig anvendelig og holdbart materiale som i tillegg til alle sine muligheter også er uavhengig av tid. Hvit marmor og Sort Onyx ble valgt for kontrastenes del. Kommunen og kommunedelplanen kravsetter stor variasjon og spill i fasader, så bruk av lys og mørk tegl i tillegg til partier med inn- og uttrekk svarer ut dette punktet. Ut over det har tegltypene stor grad av spill, variasjon og «identitet». 

Tegl legges også til grunn som hovedmateriale på alle kvartaler som er planlagt for de neste byggetrinnene.

     


"Tegl krever energi under fremstilling, men fasadematerialet har samtidig god holdbarhet, er naturlig og anvendelig, i tillegg til at det har en aksept fra både byggherrer, entreprenører og kjøpere. Vi som formgivere mener tegl er med på å underbygge og heve nivået på bokvalitet, arkitektonisk verdi og miljøaspektet"

Preben Bie
Arkitekt og prosjektleder, Arcasa arkitekter

Visualisering: OBOS - Goldbox

Ambisjon om BREEAM-NOR sertifisering i klassen Very Good

Under utviklingen av boligprosjektet på Fornebu har arkitektene hatt høye miljøambisjoner. Med en ambisjon om BREEAM-NOR sertifisering i klassen Very Good er klimaaspektet tenkt inn i alle ledd. Materialer spiller en viktig rolle her, og valg av tegl som fasademateriale har flere fordeler.  

- Tegl krever energi under fremstilling, men fasadematerialet har samtidig god holdbarhet, er naturlig og anvendelig, i tillegg til at det har en aksept fra både byggherrer, entreprenører og kjøpere. Vi som formgivere mener tegl er med på å underbygge og heve nivået på bokvalitet, arkitektonisk verdi og miljøaspektet, sier Bie. 

I tillegg til miljøkrav, har prosjektet, etter krav fra Bærum kommune, hatt ambisjon om å sikre høy bokvalitet som er tilpasset beboernes ulike livssituasjoner. Frodige uteområdet og varierte planer som bidrar til variasjon i kjøpere er elementer arkitektene har lagt vekt på under konseptutviklingen av området. Arkitektene har også jobbet med OBOS sitt ønske om å legge til rette for boligreise innenfor eget prosjekt. 

Valg av materiale er også tenkt inn i bokvaliteten. Bie avslutter:  

- Hva som er høy arkitektonisk kvalitet er subjektivt, men prosjektet har ønsket om å gjennomføre Storøykilen med gode materialer. Materialer som gir følelse av god kvalitet, soliditet og ærlighet.

 

FAKTA 

Prosjektets navn:Storøykilen
Arkitekt:Arcasa arkitekter
Teglstein:EW0109 Hvid marmor og EW0454 Sort Onyx
Oppført: 2022-2023


 

BREEAM - brochure mock-up

Slik bidrar vi til BREEAM-NOR

Behov for dokumentasjon til ditt BREEAM-NOR-bygg?

Se hvordan våre produkter bidrar til ordningen og bestill vår dokumentasjonspakke for BREEAM-NOR her.


 

Nysgjerrig på vår tegl?

Vi leverer tegl i mange forskjellige farger og overflater.

 

Få inspirasjon her

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter. 

Meld deg på her


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.