Teglstein

Wienerberger tilbyr en lang rekke fasadestein. Fra de nydelige bløtstrøkne, de rustikke håndbankede, de tradisjonelle ekstruderte teglsteinene til de kullbrente teglsteinene med forskjellige overflatestrukturer. Fargepaletten spenner fra lyse sandfarger via røde, rosé og gule toner til grå og mørke nyanser.
 
Les mer om teglstein her

    0Resultater


     

    Teglstein: Ofte stilte spørsmål

    Her finner du svarene på de oftest stilte spørsmålene om teglstein

    Bløtstrøkne teglstein er typisk dansk og har blitt bruk i mange hundre år. Bløtstrøkne teglstein presses ut gjennom en form uten bunn og får den ikoniske slamkanten. Bløtstrøkne teglstein har et lett rustikt uttrykk.

    Rustikke håndbanket teglstein får sitt rå uttrykk og nyanserte fargespill gjennom en helt spesiell produksjonsprosess hvor man bruker sand for å få leira til å slippe formen. Sanden kan være fin eller grov og i forskjellige farger. Tradisjonelt ble leira kastet ned i treformer med håndkraft, derav navnet håndbanket teglstein, men i dag er det maskiner som presser den myke leira ned i formen.

    Sand legger seg rundt den myke leira og skaper den håndbankede teglsteins rustikke overflate og levende fargenyansering. Teglsteinen brennes ved høye temperaturer, og det er da magien oppstår – en produksjonsmetode som har vært brukt i over 200 år.

    Maskinstein produseres ved at leira presses gjennom en ekstruder og deretter kuttes til i ønsket størrelse med en harpe av ståltråd. En maskinstein har et stramt og nøyaktig uttrykk og leveres med glatt, ru, preget eller børstet overflate.

    Maskinstein produseres som regel som hullstein, med perforeringer i liggeflaten, men kan også produseres som massiv.

    Kjært barn har mange navn – og en maskinstein kalles også for en ekstrudert teglstein, hullstein eller strengpresset teglstein.

    LESS-teglstein er en bløtstrøken tegl som produseres med 15 % hullandel. Vår bærekraftige LESS-teglstein veier 15 % mindre enn en normal bløtstrøken teglstein. LESS-teglsteinen har samme mål, kvalitet og uttrykk som en tradisjonell, dansk bløtstrøken teglstein. Ved å redusere materialforbruket med 15 % og brenne med biogass reduserer vi CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 %.

    Hvor mye en teglstein veier avhenger av formatet og typen teglstein. Typisk vil en teglstein veie mellom 1,6 og 2,5 kg pr. stein. En hulltegl er i den lettere enden av vektskalaen, mens en massiv teglstein (håndstrøken og bløtstrøken teglstein) er i den tunge enden av skalaen. Murverk inkludert mørtel vil typisk ligge mellom 1,6 – 2,3 kN/m2.

    Hvor stor en teglstein er avhenger av formatet – og angis i lengde, bredde og høyde.

    En teglstein i dansk normalformat er 228 x 108 x 54 mm
    En teglstein i norsk normalformat er 228 x 108 x 62 mm
    En teglstein i wahldickformat WDF er 215 x 102 x 65 mm
    En teglstein i Engelsformat EF er 215 x 102 x 65 mm
    En teglstein i wahlformat WF er 210 x 102 x 50 mm
    En teglstein i MRT60-format er 285 x 85 x 60 mm
    En teglstein i MRT75-format er 285 x 85 x 75 mm
    En teglstein i langformat er 400 x 100 x 40 / 495 x 100 x 38 / 510 x 100 x 40 mm
    En teglstein i romerformat er 348 x 108 x 33 mm
    En teglstein i flensburgformat er 228 x 108 x 40 mm

    Det finnes mange flere formater enn de som er nevnt her.

    Hvor mye en teglstein koster avhenger av flere faktorer som for eksempel: type, format, brenning og antall. For å få en nøyaktig pris må du kontakte nærmeste byggevarehandel.

    Hvor mange teglstein det går pr. m2 mur avhenger av formatet på teglsteinen og fugetykkelse.

    Dansk normalformat, 228 x 108 x 54 mm:  61 stk/m2
    Norsk normalformat 228 x 108 x 62 mm:  56 stk/m2
    Wahldickformat WDF: 215 x 102 x 65 mm:  55 stk/m2
    Engelsformat EF: 215 x 102 x 65 mm:  55 stk/m2
    Wahlformat WF: 210 x 102 x 50 mm:  69 stk/m2
    MRT60-format: 285 x 85 x 60 mm:  45 stk/m2
    MRT75-format: 285 x 85 x 75 mm:  38 stk/m2

    Tallene er med utgangspunkt i 15 mm fuger regnes netto, uten svinn.

    Utførende legger til sitt forventede svinn og kapp ved bestilling.

    Teglstein består av leire, vann og sand og brennes ved høye temperaturer. Tørket leire kalles adobe, når leira er brent kalles den tegl. Tegl har vært et kjent byggemateriale siden oldtiden.

    Både teglstein, takstein, bekledningstegl og marktegl er laget av tegl.

    Det finnes mange typer leire til fremstilling av teglstein. Det er mineralsammensetningen og oksydinnhold som vil bestemme brennfargen til leira. I Norge har vi marin avsatt leire med høyt innhold av jern som gir en rød brennfarge.

    I Danmark har leire i de øverste laget av leirforekomsten høyt innhold av jern, mens de nedre lagene inneholder mye kalk og får en gul brennfarge.

    Det finnes også leireforekomster med høyt innhold av kaolin som får en nesten fargeløs, lys hvitbeige brennfarge, såkalt ball clay / kaolinleire.


     

    Siste artikler

    0Resultater


     

    Teglsteinens mange farger

    Teglstein kommer i et vell av farger. Fra teglstein i lyse beige nyanser, via de lysende gule teglsteinene, til brennende røde teglstein, kjølige grå teglstein og klassiske sorte teglstein. 

    De lyse teglsteinene i forskjellige beige og kremfargede nyanser kan beskrives som lyse gråbrune teglstein - som et glas melk med et større eller mindre innslag av kaffe. De lyse teglsteinene har en varm beige nyanse med svake grå og brune toner, noen også med gule undertoner. 

    De sandfargede teglsteinene er i familie med de beige og finnes i nyanser fra lys brungrå til gyllen bronse og i en dempet sandaktig gul tone.

    Gule teglstein hører til blant klassikerne, og disse teglsteinene finnes i et fantastisk utvalg av fargenyanser. De gule fargene spenner fra syrlig sitrongul og sennepsgul via korngul til sart gul og mer spraglete gule teglstein med fargenyanser av rosa og grønt – og det er enorm forskjell på hvilken gul fargenyanse du velger: den kalde gule fargen eller den varme gule fargen. 

    De lyse og gule teglsteinene har et lett og rent uttrykk – og er veldig vakre i kombinasjon med hverandre, eller som sterk kontrastteglstein til andre farger. 

    En ensfarget rosa teglstein kan ha et dempet og underspilt uttrykk – men kan også være spraglete og livlig med et vell av varme fargenyanser. Dessuten kan en flott håndstrøken rosa teglstein med rikt fargespill murt opp som innvendige vegger gi et lekkert vintage-inspirert New York-uttrykk. 

    Den røde teglsteinen er en av klassikerne – og pryder bybildet i de aller fleste danske byer. Teglstein i røde nyanser vekker både nostalgi og utstråler varme, og kommer i et bredt spekter av fargenyanser - fra den helt lyserøde terrakottafargede teglsteinen til teglstein i varme dyprøde farger med nesten fiolette toner. 

    Der er ingen tvil om at de nostalgiske fargene er populære – og i denne kategorien hører også de brune teglsteinene hjemme. Den brune teglsteinen med dens mange fargenyanser ses igjen oftere i private boliger. Spesielt velges de brente jordfargede nyansene på grunn av dybden i fargen og variasjonen i fargespillet mellom de røde og brune tonene.

    I den kjøligere enden av fargeskalaen finner man de grå teglsteinene. Gråfargen i teglsteinen kombineres ofte med brune og beige nyanser – som gir både varme, særpreg og flott fargespill til den kjølige grå bunnen. Den ensfargede grå teglsteinen er likevel fortsatt populær, og med en matchende grå fuge får man et stringent og rent uttrykk.

    De mørke teglsteinene i nyansene brunsort eller sort gir murverket en elegant materialitet. De sorte teglsteinene hører til blant de eksklusive teglsteinene, og med sine flotte avstemte nyanser av grå og brune toner er de sorte teglsteinene populære. Velg en matchende mørk fugefarge for et flott nesten fløyelsmykt uttrykk, eller en lys fugefarge for et rått murverk med sterk kontrast.

    I utgangspunktet finnes teglstein brent av dansk leire i gule og røde nyanser. De gule teglsteinene formes og brennes av blåleire, og røde teglstein formes og brennes av rødleire. I dag finnes det godt over 100 forskjellige fargenyanser. Fargenyansene oppstår ved å bruke forskjellige teknikker ved brenning av teglsteinene og/eller ved å tilføre pigmenter og/eller kull i tilberedningen av leira.

    Ofte brukes også fargen grønn om teglstein. Teglstein finnes ikke i grønt. Men den kan glaseres i mange flotte grønne fargenyanser – men det er en helt annen historie. Den grønne teglsteinen brukes derimot som betegnelse på en miljøriktig og bærekraftig teglstein. Våre grønne teglstein finnes i LESS-teglsteinserien som er teglstein brent på sertifisert biogass og grønn strøm. Ved å redusere materialforbruket med 15 % og brenne med biogass reduserer vi CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 %, sammenlignet med en tradisjonell teglstein produsert med naturgass.  

    Downloads

    Velg og last ned brosjyrer her

    Produkter

    En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.