.jpg)
Studentersamfundet i Trondhjem lyser opp med et unikt teglsceneteppe
Studentersamfundet i Trondhjem, Nordens største studentersamfunn og Norges tredje største konsertarrangør, har endelig fått sitt etterlengtede utvidelsesprosjekt. Det nye tilbygget, som er prosjektert av Eggen arkitekter og oppført av Ruta Entreprenør, har et helt unikt fasadedesign. Den halvtransparente fasaden, bygget i tegl, omfavner bygget som et sceneteppe og bidrar til å gjøre Samfundet mer åpent og inkluderende.
Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no
og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.
Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no
og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.
Det kjente røde Studentersamfundet, også kjent som Samfundet, nederst i bakken i hjertet av Trondheim ble bygget i 1929, og har nå åpnet dørene for et unikt tilbygg. Med grunnsteinen lagt av Kronprins Haakon i oktober 2021, har det nye bygget til Studentersamfundet hatt sin store åpningsfest. Ida Midbøe Rognstad og Jon Morten Breidablik er to av arkitektene i teamet til Eggen Arkitekter som har arbeidet med prosjektet, fra konkurransen og fram til ferdigstillelse.
- Samfundet ønsket å transformere det eksisterende bygget til et mer åpent og tilgjengelig hus. Derfor ble mottoet vårt i arkitektkonkurransen 'sceneskifte' hvor et av målene var at huset skulle oppleves åpnere og mer inkluderende for studentene. Prosjektet har omfattet utstrakt involvering av brukerne. Med et bygg som ikke har blitt oppgradert på lenge, handler det også om å tenke fremover: Hva skal Studentersamfundet være om 100 år? For arkitektene var det essensielt å inkludere brukerne i hele prosessen, som forvaltere av byggets rike historie. Som et hus drevet av medlemmene, var det avgjørende for oss å inkludere alle de ulike gjengene og brukergruppene helt fra programmeringsfasen, forteller Rognstad.
Breidablik fortsetter:
- Studentene er svært glade i det gamle huset, og viktige beslutninger i planprosessen ble tatt gjennom avstemming. Studentene har vært dyktige til å samordne seg, og de som ledet prosessen gjorde en utmerket jobb med å hente informasjon, påvirke og gi konkrete oppgaver.
Visjonene for fasaden var tydelige for Samfundets nybygg, som også er en del av Norges største konsertarenaer. Mange norske band har spilt på Samfundet, og den nye scenen er derfor en viktig plattform for norsk musikk.
Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no
og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.
- Visjonene for innholdet var tydelige for Samfundets nybygg. Det er planlagt med en åpen førsteetasje, konsertsaler, blackbox-scene, verksteder og kontorer for ansatte og frivillige. Det ble viktig at fasaden reflekterte Samfundets ønske om å bli mer åpen og inkluderende, samtidig som det skulle harmonisere med det eksisterende Samfundet med sin ikoniske røde og runde form, utdyper Breidablik.
Et innbydende tegldesign
Da innholdet og de praktiske rammene for nybygget var fastsatt, ble fasaden skilt ut som et parallelt prosjekt. Det var viktig for medlemmene av Samfundet hvilket uttrykk det nye tilbygget skulle få.
- Vi hadde flere workshops om fasaden der vi la fram ulike løsninger for medlemmene. De ønsket noe nytt og overraskende med en «WOW-faktor», samtidig som tilbygget hadde en slags forankring til det gamle huset. Fasaden ble utformet som et ‘sceneteppe’ med et unikt mønster som bukter seg rundt bygget for å skape en ny, tilgjengelig inngang og signalisere åpenhet, med klare referanser til Samfundets rolle som konsert- og teaterarrangør, forteller Rognstad og fortsetter:
- Tegl har en lang tradisjon som byggemateriale i Trondheim. Vi valgte teglsteinen for å bygge en bro mellom det gamle og det nye. Det gamle huset fra 1929 er oppført i art-deco stil, der dekor og ornamenter har en viktig plass i arkitekturen. Et gjennomgående ornament i fasaden er «kvadrat-rosetten», et motiv som kan minne om en labyrint, og som er murt opp som gitter foran vinduene i det runde bygget. Dette ornamentet er også Studentersamfundets logo.
I stedet for å kle fasaden til nybygget med massiv tegl og puss, valgte arkitekten å åpne opp i forbandet og arbeide med teglsteinen som ornament i seg selv.
- Teglfasaden er murt opp i et mønster som gir klare referanser til kvadrat-rosetten i det gamle huset. I stedet for å bruke begrepet «forbandt» lånte vi begreper som «rapport» og «mønster», med referanser til hekle- og strikkemønster, og som viser til hvordan et gjentagende mønster starter og slutter. Tanken var å oppnå en åpen struktur, med relieffer, stofflighet, skygger og lys som kunne gi mykhet i flaten.
Mønsteret løfter seg derfor ut av det lokale og får noe mer universelt ved seg, med et uttrykk som mange kan kjenne igjen uavhengig av kulturell bakgrunn. Dette er viktig ettersom Trondheim av 2024 er internasjonal universitetsby. Huset er også hvert andre år vertskap for verdens største studentfestival ISFIT, forklarer Breidablik.
Arkitektene framhever viktigheten med å finne balansen mellom det gamle og det nye.
- Valget av teglstein, det røde uttrykket og ornamentet i kvadrat-rosen bidro til at det nye bygget knyttet seg til det gamle. Til sammen blir det en ny helhet der de to elementene spiller sammen, sier Breidablik.
En annen viktig del av fasadeuttrykket er lysspillet, som også er en stor del av teater- og scenekunsten, og her spiller det halvtransparente teglmønsteret en viktig rolle.
- Bygget skal sive ut lys og liv, og røpe litt av det som tidligere har vært skjult. ‘Sceneteppet’ er trukket litt opp, slik at man får et hint og en følelse av å bli invitert inn. Samfundet er et nattdyr som våkner til liv om kvelden. Teglen er vakker i dagslyset, og når lysene tennes i bygget på ettermiddagen, gløder den mer og mer gjennom det halvtransparente mønsteret. Under de store arrangementer, og ikke minst UKA, vil teglskjermen lyse på maksimal styrke, så fasaden lever med bygget, forteller Rognstad.
Morten Breidablik
Arkitekt, Eggen Arkitekter
Den helt riktige røde teglstein
Til Samfundet har wienerberger levert teglsteinen Iltarusko Retro. Det er en vinrød ekstrudert teglstein med en naturlig, levende struktur. Denne teglsteinen veksler mellom varme røde og vinrøde nyanser, Det var nettopp rødfargen som var et av de viktigste elementene i valget av teglstein:
- Det var viktig å knytte det gamle og det nye bygget sammen med riktig farge. wienerberger hadde en teglstein med helt riktig rødfarge, som ga en 'wow-opplevelse' og var helt perfekt til prosjektet. Fargen var både varm og kjølig, og passet ved siden av det eksisterende røde bygget. Fargen ble det tredje elementet, sammen med den runde formen og ornamentene. Vi er veldig fornøyde med å ha skapt en arkitektonisk form som både knytter bygget til stedet og gir mange assosiasjoner og referanser, forteller Breidablik.
Ved siden av riktig rødfarge var det også viktig for arkitektene at de fikk et samarbeid med en teglleverandør som kan bidra på et høyt nivå.
- Fordi vi jobbet med dette spesielle fasadeprosjektet, og fordi vi tidligere har hatt et veldig godt samarbeid med wienerberger, ble det naturlig å ta kontakt med dem igjen. Vi ble inspirert av et hotell i Helsinki hvor wienerberger hadde levert tegl, og de kunne gi råd om hvordan vi bygger en lett fasade i tegl og velger riktig teglstein, utdyper Breidablik.
Både Breidablik og Rognstad understreker viktigheten med et godt samarbeid og er svært fornøyde med wienerberger.
- Vi kan si med hånden på hjertet at samarbeidet med wienerberger har vært veldig positivt. De er svært flinke til å bistå og har et glødende engasjement. De brenner for mer enn bare å selge et produkt; de er opptatt av å hjelpe oss i utviklingen, og forstår både de arkitektoniske sidene vi er opptatt av og de tekniske sidene. Hele summen av det tekniske, funksjonelle og det estetiske setter vi stor pris på, forteller Breidablik.
En vinrød ekstrudert teglstein med en naturlig levende struktur. Iltarusko Retro skifter varmt i røde og vinrøde nyanser. Teglsteinen er den populære klassiske røde teglsteinen med en vri. Kombiner Iltarusko Retro med Punainen Retro for et varmt tone-i-tone-uttrykk.
Tegl har en unik fleksibilitet
Med sin beliggenhet på Elgeseter i Trondheim, har Samfundet mange teglbygninger i sin nærhet, og teglen har dermed også vært med på å skape en rød tråd til resten av byen.
- Det er viktig å tenke på hvordan bygget harmoniserer med sine omgivelser, samtidig som det også skal skille seg ut. På den andre siden av Elgeseter gate ligger St. Olavs hospital, som er sin egen bydel preget av moderne tegl – også fra wienerberger. Vi befester tegl som det viktigste materialet i bydelen ved å kombinere både moderne og tradisjonell tegl i samme område, forteller Rognstad.
Å arbeide med tegl er noe begge arkitektene setter stor pris på.
- Vi har tidligere jobbet mye med tegl i bygninger, hvor referanser til de historiske omgivelsene er viktige. I alle disse prosjektene har vi vurdert ulike byggematerialer, men teglsteinen er unik fordi den gir så mange muligheter i utformingen. Samspillet mellom mørtel og tegl gir oss anledning til å jobbe med struktur og stofflighet og balansen mellom letthet og tyngde. Murverket har noen egenskaper som vi ikke finner i andre materialer, sier Breidablik.
Rognstad er enig og legger til:
- Hver teglstein er unik og gir liv til fasaden. Teglsteinen tilfører mye til omgivelsene og er derfor et veldig takknemlig materiale å arbeide med.
Morten Breidablik
Arkitekt, Eggen Arkitekter
Stolte murere og fornøyde studenter
Sceneteppet i tegl var også en ny erfaring for de utførende, noe som kanskje skapte hodebry i starten – men som endte i mestringsfølelse.
- Det var en unik vegg med et komplisert mønster, noe som utgjorde en utfordring for murerne, ettersom det var noe helt annet enn å mure en standard teglvegg. Men ettersom prosjektet utviklet seg, ble stemningen bedre og engasjementet tydelig. Selv om vi kan tegne så mye vi vil i teorien, var dette en finjustering på under en centimeter med stålsystem, betong, prefabrikkerte teglbjelker og teglsteinen som skulle følge mønsteret. Ruta Entreprenører la ned et stort arbeid for å få det til, og det var en bragd å få det på plass, forteller Rognstad.
Samfundet er et bygg som ikke bare har fulgt arkitektene Breidablik og Rognstad, men hele kontoret til Eggen Arkitektur AS.
- Dette er et komplekst maskineri med mange involverte på kontoret. Det er et enormt arbeid med bruksprosesser, programmering og akustikk, forteller Breidablik.
Rognstad nikker enig og avslutter:
- Vi er veldig fornøyde med at vi klarte å skape et nybygg som tilførte noe nytt til det gamle bygget, og samtidig viste respekt. Det har vært en lang og spennende prosess, som vi er svært takknemlige for å kunne være en del av.
FAKTABOKS, Studentersamfundet i Trondhjem - Nybygg, Trondheim:
Byggeprosjektets navn: Studentersamfundet i Trondhjem, Nybygg
Prosjekttype: Nytt tilbygg til Studentersamfundet
Bruttoareal: 5.600 kvadratmeter
Byggherre: Studentersamfundet i Trondhjem
Totalentreprenør: Ruta Entreprenør AS
Byggherreombud: Karl Knudsen AS
Arkitekt: Eggen arkitekter AS
Landskapsarkitekt: Agraff Arkitektur AS
Produkt:
Teglstein: Iltarusko Retro
Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.