Teppela Tøyen med marktegl

Project Toeyen Torg in Norway

 

Når landskapsarkitektene skulle velge belegningsstein til Tøyenteppet var de ikke i tvil: Marktegl var best egnet til å speile det tøyenske mangfoldet.

Rett øst for sentrum ligger en av de tettest befolkede bydelene i Oslo. Området er omkranset av grått, grått og grått. Teglsteinsblokkene fra 60- og 70-tallet rammer inn torget og er ganske så ensartede. Men det er ikke menneskene som bor der. Tøyen huser mennesker fra både Asia, Afrika, Amerika og Øst-Europa i tillegg til de som er født akkurat her. Og i midten ligger Tøyen Torg.

 

 

 

Mangfoldighet med marktegl

Hvordan lage et møtested som speiler dette mylderet av mennesker? Prosjektet ble å vise mangfoldet ved hjelp av marktegl. Bymiljøetaten i Oslo ville oppgradere Tøyen Torg og hovedinnganger til torget med et helhetlig dekke, lys, planter og møbler. Det ble sparket i gang et medvirkningsprosjekt som skulle samle erfaringer til prosjektet. Bymiljøetaten var opptatt av at det ‘Tøyenske’, det flerkulturelle skulle vises fram i gulvdekket.

Resultatet, ‘Tøyenteppene’ ble tre gulvtepper med ulike mønster basert på teppekultur fra hele verden. I fugleperspektiv ser torget ut som et gigantisk stuegulv, med et vakkert teppe midt på. 

De tre gulvteppene er laget av marktegl i seks ulike fargenyanser. I tillegg er to andre tegltyper brukt på området, bestående av i alt åtte ulike sorter marktegl.

 

Project Toeyen Torg in Norway
Prosjekt Tøyen Torg
© Damian Heinisch

Tegl passet perfekt til byrommet

Grunnene til at teglstein var førstevalget var mange: 

–  Det ene er at det er mye tegl på Tøyen fra før. Det andre er at dekkekonstruksjon gjorde at vi trengte et produkt som var veldig fleksibelt. Vi hadde ikke så mye oppbygging å gå på grunn av garasjekonstruksjonen under. Vi måtte finne et veldig fleksibelt produkt. Tegl er veldig praktisk for å lage funksjonelle løsninger som er tilpasset stedet, forteller Bente Nesheim. Landskapsarkitekten i Grindaker har nøkkelkompetanse på utforming av byrom.

Project Toeyen Torg in Norway
Prosjekt Tøyen Torg
© Simen Øvergaard
Project Toeyen Torg in Norway
Prosjekt Tøyen Torg
© Damian Heinisch

Variert utvalg av marktegl

Det nye torget har blitt et fantastisk et eksempel på en kreativ bruk av tegl. I alt er det brukt åtte typer marktegl, og det er brukt ulike setteteknikker for å lage mønstrene. 

– Vi sjekket veldig mange, men fant ut at Wienerberger hadde veldig mange variasjoner i sitt produktsortiment. Veldig mange farger på marktegl i samme størrelse. Det passet perfekt fordi det var så mange ulike typer oppbygging vi måtte ha. Og vi måtte ta hensyn til ulike typer varmekabler, for eksempel, forteller Nesheim.

Men det er ikke alltid opplagt at arkitektens ønskedrøm blir hørt. I offentlige innkjøp kan det være utfordrende å få akkurat det produktet man vil ha. 

– Når vi visste hvilke produktformat vi ville ha, fant vi ut at Wienerberger hadde veldig mye å velge mellom. Det skulle jo være et veldig fargerikt gulv og noe helt annet enn de grå gulvene som det bygges veldig mye av i Oslo. 

Sitat:

For oss landskapsarkitekter er det uvanlig å få boltre oss så mye i farger.
Jeg synes tegl er et fantastisk produkt!

Bente Nesheim, Landskapsarkitekt

Utfordrende oppgave

Det var en kompleks oppgave å få dette til. 

– Dette var utfordrende. Både det tekniske og gjennomførbarheten og det arkitektoniske uttrykket. Heldigvis fikk vi lov av Bymiljøetaten å uttale oss og ha en dialog med entreprenørene under bygging.

En må være tro mot sitt konsept og stå litt på, men så fikk vi det igjennom til slutt. Den løsningen arkitektene ønsket seg er den som ligger på Tøyen Torg i dag, sier Nesheim. 

Project Toeyen Torg in Norway
Prosjekt Tøyen Torg
© Damian Heinisch

Marktegl - Et fantastisk produkt

Totalt var det åtte ulike produkter som ble brukt. 

– For oss landskapsarkitekter er det uvanlig å få boltre oss så mye i farger. Jeg synes tegl er et fantastisk produkt! Jeg har prøvd å få lagt tegl på flere av plassene som vi lager, forteller Nesheim. En periode har hun oppfattet at produktet har vært litt “ute”. Det tror hun skyldes et ufortjent dårlig rykte: – Ofte har det dessverre ikke vært brukt bra nok kvalitet. Dermed har tegl fått litt dårlig rykte. Men jeg har prøvd i flere år på få brukt mer tegl i våre prosjekter, og nå synes jeg tegl har fått en renessanse. Det bygges mer i tegl nå, smiler hun. Og akkurat det er landskapsarkitekten veldig fornøyd med.

 

Et varmere uttrykk med marktegl

– Tegl gir veldig mye til opplevelsen av uterommet. Tegl gir et varmere uttrykk og er en fin kontrast til asfaltveier, betong og harde grå flater i bybildet. Og det er så mange flere valgmuligheter med marktegl, sier hun og stopper ikke med det: 

– Tegl eldes så fint, også. Noen materialer synes jeg nesten får et litt skittent uttrykk etter hvert. Men tegl blir bare vakrere og vakrere med tiden. Tegl blir nesten finere når den blir slitt, synes Bente Nesheim.

Fakta om Tøyen Torg

Byggherre: Oslo kommune, Bymiljøetaten
Tidsrom: 2016-2018
Omfang/ kostnader: Areal: Totalt 5400 m2, hvorav torget 1200 m2
Entreprisekostnad: ca. Kr 20.000.000,-
Landskapsarkitekt: Grindaker AS
Entreprenør: Skaaret landskap AS
Rådgivere: Vianova, Electronova, Zenisk.

Project Toeyen Torg in Norway
Prosjekt Tøyen Torg
© Damian Heinisch

 

_______


Få hjelp av en selger

Kontakt oss og få rådgivning om dine muligheter med marktegl.

Kontakt oss

Leke med marktegl

Bruk vår teksturgenerator for å se marktegl lagt med fire forskellige forbandter.

Find tekstur her 

Nyhetsbrev

Bli inspirert av lignende prosjekter – meld deg på vårt nyhetsbrev.

Meld deg på her.

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.