LESS teglstein valgt for bærekraftig DGNB Guld-prosjekt

LESS - Søtoften

 

I nærhet til sjø og natur oppfører Skanderborg Andelsboligforening akkurat nå 57 nye boliger i det danske kvarteret Søtoften, som etter planen skal sertifiseres til DGNB Guld. GPP Arkitekter har, sammen med det øvrige prosjektteamet, helt fra starten av lagt en bærekraftstrategi hvor teglsteinen LESS sikrer viktige poeng – og samtidig skaper et dynamisk fasadeuttrykk med lyse nyanser i samspill med betong og trekledning.


Like ved Lillesø i Skanderborg er Skanderborg Andelsboligforening i gang med å få oppført to nye boligblokker som skal åpne dørene til i alt 57 boliger i 2022. Den ene bygningen reiser seg i 3-4 etasjer og består, i tillegg til boligene, av felles sydvendt takterrasse, underetasje med parkering, avfallsrom samt fellesrom med kjøkken. Den andre bygningen er med boliger i to etasjer.


 


 

Både geometri, materialvalg og byggeprosessen ble vurdert

Opprinnelig var det byggherrens ambisjon å oppnå DGNB Sølv, men det viste seg at det faktisk var potensial for enda mer. Det forteller Christina Toxværd som er arkitekt cand.arch.,  DGNB-konsulent og bærekraftleder i GPP Arkitekter:

- Helt fra starten lagde vi en bærekraftstrategi og fant raskt ut av at vi med en rekke tidlige og veloverveide tiltak kunne løfte sertifiseringsnivået. Det lyktes oss å oppnå Guld til  resertifiseringen, og det forventer vi også å oppnå når prosjektet skal endelig sertifiseres.

- Vi jobbet blant annet med boligplanene, som åpnet muligheten for fleksible boliger med gode brutto/netto-forhold med optimalisering av bruksarealene. I tillegg valgte vi noen sunne materialer med lang levetid, og sist men ikke minst så vi på hvordan vi kunne gjøre selve byggeprosessen bærekraftig, utdyper hun.

LESS sikrer flott fasade med sterk poengsanking

Blant de materialvalgene som har bidratt med viktige DGNBpoeng til prosjektet, er fasadenes teglstein. Her rådførte teamet seg tidlig med Wienerberger,” forteller Christina Toxværd:

- Vi så på tegl som primærmateriale, fordi det har lang levetid og bidrar kraftig når det gjelder sertifiseringen. Vi ønsket lyse og gule tegl, som passet inn i omgivelsene og gjerne med litt fargespill, og så, sammen med Wienerberger, på de forskjellige mulighetene.

- Vi fant raskt den rette fargen, og fikk deretter vite at vi kunne velge LESS i nøyaktig samme farge. Vi skjønte med en gang at det var en fordel. På den måten oppnår vi samme robusthet, men med en bedre LCA-vurdering, og det hadde stor verdi for prosjektet. Nå er vi spente på å også høre hva murene sier til å jobbe med teglstein som er lettere enn tradisjonell tegl, tilføyer hun.


 

"Vi har allerede sett på LESS til andre prosjekter, og det er helt klart en løsning vi har i tankene når en byggherre ønsker sertifisering."

Christina Toxværd, arkitekt cand.arch.,
DGNB-konsulent og bærekraf tleder i GPP Arkitekter


 

Reduserer CO2 fra produktionen

Den valgte fargen heter EW 2136 Light Coal og kjennetegnes med sin gule farge med hvite nyanser og kullpåbrenninger. I boligfasadene på Søtoften spiller teglen opp mod både betong og lys trebekledning. Samtidig reduserer teglsteinen CO2-utslippene fra produksjonen med 60-80% i forhold til en vanlig teglstein, takket være redusert råvareforbruk samt brenning med sertifisert biogass. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en. For den totale besparelsen for hele produktets livssyklus, bruk våre produktspesifikke EPD’er for LESS.

- Alt i alt betyr det at LESS også fremover vil være i våre tanker hos GPP Arkitekter, understreker Christina Toxværd:

- Vi har allerede sett på LESS til andre prosjekter, og det er helt klart en løsning vi har i tankene når en byggherre ønsker sertifisering. Da kan vi like godt bringe den på bane. Det er herlig når byggherrer stiller grønne krav, og vi opplever større og større etterspørsel etter sertifisering.

Boligene på Søtoften oppføres i samarbeid med Byggeselskapet Pausen, Arne Elkjær, Birgitte Henningsen Landskab og Etos Ingeniører.

Fakta

Prosjektnavn: Søtoften, Skanderborg
Arkitekt: GPP Arkitekter
Totalentreprenør: Boligselskabet Paulsen
Byggherre:
Skanderborg Andelsboligforening
Sertifisering:
DGNB Guld
Produkt(er):
 EW2136 Light coal
Byggeår: 2021

LESS mursten

LESS

En CO2-sparende teglstein for fremtidens bygg

Bygg med vår CO2-sparende serie av teglstein kalt LESS og oppnå CO2-reduksjon.

Ved å redusere materialforbruket med 15 % og brenne med sertifisert biogass reduserer vi CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 %. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en.

Teglsteinen har samme mål og uttrykk som en tradisjonell, dansk bløtstrøken teglstein, og leveres i mange lekre fargevarianter.

 

 

Siste nytt om bærekraft

0Resultater

 

 

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om grønne produkter, bærekraftige prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.