To teglstein: Farget av historien

Brick: Cinnober & Dodenkop

 

Vi har nettopp lansert to nye teglstein. Begge er utviklet fra den klassiske, røde teglstein, og er både inspirert av og oppkalt etter fargepigmenter med lange tradisjoner.

Som et ledd i vår grønne omstilling lanseres de nye teglstein kun som LESS, som er vår CO2-sparende serie av teglstein.

 

Den røde leiren trekker tråder til den skandinaviske byggetradisjonen, og de røde teglstein er både klassiske og populære i dagens bygg.

Derfor har vi i utviklingen av de to nye, bløtstrøkne teglstein tatt utgangspunkt i den velkjente, røde leiren som tilfører varme og nærhet til nye bygg og bidrar til et inviterende univers.

– Når vi utvikler nye teglstein, arbeider vi med å tilføre spill og liv i hver eneste teglstein, så det endelige murverket fremstår levende. Vi har brukt den klassiske og opprinnelig røde leiren som base. Vi ønsket å respektere tradisjonen, men har samtidig hatt et ønske om å tilføre en moderne vri ved å gi fargene litt ekstra fart og variasjon i nyansene, forklarer Rikke Ask, Head of Product Development og arkitekt i Wienerberger.

     

Inspirert av historiske farger

Den røde leiren og den klassiske skandinaviske byggetradisjonen er ikke den eneste kulturhistoriske referansen de nye teglstein lener seg mot.

Vi har latt oss inspirere av hvordan man siden de første århundrene e.Kr. har arbeidet med farger og pigmenter, gjennom blanding i for eksempel linolje og kalkmaling.

Derfor har de to teglstein også fått navn med historiske referanser, der de klassiske pigmentene refererer til en fargeskala som er blitt brukt siden oldtiden.

Rikke Ask forteller:

– Farger er kultur, tradisjon og stemninger. Alle høstens teglsteinsnyheter er utviklet med base i den klassiske røde teglstein. En solid bunn med varme og tyngde, der fargespill og brenning slår an tonen. Derfor var det også nærliggende å kalle de nye teglstein opp etter farvepigmenter med lange tradisjoner.

     

Cinnober

Cinnober er kjent for sin vakre dype, røde og intense farge.

Dodenkop

Dodenkop er navnet på et brunfiolett jernoksidpigment.


 

 

"Det er det eneste riktig å ta miljøet med i beregningen når vi utvikler nye produkter. En omstilling i en grønnere retning er nødvendig for både klima og bygg. Samtidig er det en forutsetning for å kunne innfri våre egne mål om en CO2-nøytral produksjon senest i 2050."

Rikke Ask
Arkitekt MAA og Head of Product Management, facade


 

De nye røde teglstein

EW2287 Cinnober

En rød, bløtstrøken teglstein med gylne og fiolette nyanser. Cinnober er en levende teglstein med fyldig, glødende spill.

Cinnober er i slekt med Dodenkop og Karmin. De tre teglstein har alle samme grunnfarge, og kan derfor med fordel kombineres.
 

EW2288 Dodenkop

En rød, bløtstrøken teglstein med gylne, fiolette og mørke nyanser. Dodenkop er en teglstein med karakter, med et levende spill i dype røde og mørkere nyanser.

Dodenkop er i slekt med Cinnober og Karmin. De tre teglstein har alle samme grunnfarge, og kan derfor med fordel kombineres.


 

Fargevariasjon gir arkitektonisk frihet

De to nye teglstein, som er en del av vårt CO2-sparende LESS-sortiment, inneholder et bredt spekter av farger og nyanser som gir arkitekter større frihet i de øvrige materialvalgene.

Det gjelder alt fra valg av mørtel til byggets øvrige fasadeelementer, som vinduer, dører og altaner. Fargevariasjonene i de nye steinene gjør det også mulig å sette teglsteinene sammen med vårt eksisterende sortiment.

– Det er rike muligheter for å velge om man vil tone opp eller ned, på samme måte som den nye teglstein inviterer til å inkludere andre steiner med rød base. Det kan være vår EW0465 Rød nyansert og EW2207 Rød mørk for å skape ro og en nedtonet look, eller vår vinrøde EW2286 Karmin, hvis det er et ønske om skru opp volumet litt, sier Rikke Ask.

De nye teglstein er begge i familie med vår eksisterende teglstein EW2284 Terracotta og EW2286 Karmin.

Et CO2-sparende valg

Det er avgjørende for oss å redusere utslippet av CO2 fra produktene våre på kort sikt. På lang sikt ønsker vi også å skape holdbare og vakre bygninger som kan stå i generasjoner.

Derfor kan de to teglstein kun leveres som LESS, som er vår CO2-sparende serie av teglstein.

Her har vi redusert bruken av leire med 15 prosent ved å perforere teglsteinen. Det gir fordeler ved både tørkingen og brenningen, idet vi bruker mindre energi. Ved å perforere den bløtstrøkne teglstein og brenne den med sertifisert biogass, reduserer vi CO2-utslippene i produksjonen med 70-90 prosent. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en. For den totale besparelsen for hele produktets livssyklus, bruk våre produktspesifikke EPD-er

– Det er det eneste riktig å ta miljøet med i beregningen når vi utvikler nye produkter. En omstilling i en grønnere retning er nødvendig for både klima og bygg. Samtidig er det en forutsetning for å kunne innfri våre egne mål om en CO2-nøytral produksjon senest i 2050, avslutter Rikke Ask.

De nye teglstein har fortsatt akkurat samme mål og uttrykk som en tradisjonell dansk, bløtstrøken teglstein.


 

Bricks: Dodenkop & Cinnober
Bestill vår 3-i-1 til arkitekten

Inspirasjon, kolleksjon og skissedel i én bok.
Bli inspirert til mønstermurverk med en overflod av farger, uttrykk og nyanser av teglstein.
 

Bestill boken her

Opplev vårt brede sortiment av teglstein

Vi har et stort utvalg av teglstein, fra de nydelige bløtstrøkne, de rustikke håndbankede, de tradisjonelle ekstruderte teglsteinene til de kullbrente teglsteinene med forskjellige overflatestrukturer.

Gå på oppdagelsesferd her

Inspirasjon rett i innboksen

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og få inspirasjon om produkter, prosjekter og andre tiltak, rett i innboksen din.
 

Meld deg på her


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.