Bekledningstegl på Søhesten i Aarhus kan gjenbrukes

Bekledningstegl - URBAN Christianshaven - Søhesten Godsbanen

 

Det var viktig for arkitekten, entreprenøren og byggherren å velge et fasademateriale til det nye boligbygget Søhesten i Aarhus som både var raskt å montere og kunne gjenbrukes. Valget falt på bekledningsteglet URBAN Christianshavn som er laget i tegl og har samme stofflighet som en tradisjonell teglstein.

 

På Godsbanen i Aarhus står åtte sammenhengende boliggårder som rommer 138 nyoppførte boliger, under navnet Søhesten. De åtte sammenhengende boliggårdene er forskjøvet i forhold til hverandre på en veldig smal tomt. Det spesielle bygget har da også fått navnet sitt fordi det i fugleperspektiv ligner litt på en sjøhest. 

Bak bygget står Boligforeningen Ringgården. For byggherren var det spesielt to parametere som var viktige når det kom til valg av materialer. Fasaden skulle være både gjenbrukbar og rask å montere. 

Valget falt på URBAN Christianshavn som er vår røde bekledningstegl med et snev av sort.

Bekledningstegl som kan gjenbrukes

Bygget Søhesten er oppført med stort fokus på bærekraft og sirkulær økonomi. 

Ifølge arkitektfirmaet Cubo er det også en av årsakene til at det er nettopp URBAN Christianshavn som pryder fasaden på det nyoppførte boligbygget. Vår bekledningstegl er nemlig 100 prosent gjenbrukbar, fordi det blir skrudd fast og derfor lett kan tas ned igjen. 

- Bekledningstegl var et interessant produkt for oss og et veldig bevisst valg for Boligforeningen Ringgården, fordi det er gjenbrukbart i sin rene form og passer inn i byggets tanker om sirkulær økonomi, forteller Peter Dalsgaard, partner og arkitekt MAA i Cubo. 

Det betyr at bekledningsteglet enkelt kan skrus ned og gjenbrukes på et annet bygg. 

- Det fantastiske med nettopp URBAN er at det i sin egen form er 100 prosent gjenbrukbart. Det er det ikke så mange byggematerialer som er, forklarer sier Henrik Fuldby-Olsen, arkitekt- og entreprenørkonsulent vest hos Wienerberger.

     

     

Rask montering av bekledningstegl holder tidsplanen

Tid var også en avgjørende faktor for valg av fasademateriale. Bekledningstegl er nemlig raskere å montere enn teglstein og krever ingen tildekking. 

- Denne typen bekledningstegl er lett å jobbe med. Både fordi du skrur det fast når profilen er satt opp, og fordi du kan bruke et tilfeldig forband. Den stumpen du skjærer av, kan brukes et annet sted, fordi det ikke skal settes i et fast forband. Det er markant litt spill, fordi det skjæres til direkte på byggeplassen, sier Henrik Fuldby-Olsen.

Han forklarer at totalentreprenøren, Byggefirmaet Knudsgaard, har vært overrasket over at det har gått så raskt med monteringen av bekledningsteglet, og har derfor også overholdt tidsplanen på prosjektet med monteringen.

    

"Bekledningstegl var et interessant produkt for oss og et veldig bevisst valg for Boligforeningen Ringgården, fordi det er gjenbrukbart i sin rene form og passer inn i byggets tanker om sirkulær økonomi."

Peter Dalsgaard
Partner og arkitekt MAA i Cubo

    

Samme stofflighet som tradisjonell teglstein

Arkitektfirmaet Cubo ville med materialvalget gjerne prøve noe annet enn tradisjonelle teglstein på Godsbanen, men samtidig var det viktig at materialet fortsatt var tegl.  

Det valgte bekledningsteglet, URBAN Christianshavn er et teglprodukt og har samme stofflighet som også kjennetegner våre teglstein, med ru overflate. URBAN Christianshavn tilfører bygget en materialitet og naturlighet på leiras premisser, og akkurat som med andre naturlige byggematerialer, spiller vær og lys en vesentlig rolle for bekledningsteglens vakre patinering. Og er samtidig både robust og elegant i sitt uttrykk.

Resultatet og uttrykket på Søhesten er Peter Dalsgaard veldig fornøyd med:

- Dette bekledningsteglet er utrolig flott. Materialet har en skulpturell effekt, fordi det overlapper hverandre, og det kommer et flott sol- og skyggespill på fasaden. Fargene og variasjonen i overflaten gir det en ekstra dimensjon. 

Vår bekledningstegl, URBAN Christianshavn, finnes både som L-profil og U-profil. L-profilen brukes når man ønsker en slankere profil og et lettere uttrykk. U-profilen er derimot robust og gir fasadeuttrykket tyngde.

- Teglets overflate er ru og variert og vil i samspill med været bidra med et levende og nyansert uttrykk, forklarer Henrik Fuldby-Olsen og legger til at både uttrykk og profiler på URBAN bekledningstegl er utviklet i samarbeid med arkitekter. 

Det er 30 års garanti på vår bekledningstegl i serien URBAN.

 

Informasjon om Søhesten

Prosjektnavn: Søhesten
Arkitekt: Cubo
Produkt: URBAN Christianshavn - U-profil
Oppført: 2021


 

Nysgjerrig på bekledningstegl?

Er du også interessert i et sirkulært materiale som URBAN Christianshavn?

Se mer her

Ønsker du inspirasjon i innboksen din?

Få tilsendt nyhetsbrevet vårt og hent inspirasjon i våre referanser og produkter.

Abonner


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.