Urbant boligbygg preger bybildet i Stjørdal sentrum

Facade cladding: URBAN L Christianshavn | Kjøpmannens Have, Norway

 

Kjøpmannens Have blir et moderne boligbygg som har hentet inspirasjon fra tidsriktig arkitektur i København. Med gågata som nærmeste nabo ønsket arkitektene et fasademateriale som tilpasset seg stemningen i området. Arkitektene endte opp med en rødlig bekledningstegl som skaper et dynamisk og urbant liv i fasaden.

 

De nye byleilighetene i Kjøpmannens Have har en sentral og unikt beliggenhet, midt i gågata i Stjørdal sentrum. Boligprosjektet nærmer seg ferdigstillelse, og er utført av totalentreprenør HENT AS. Det er det lokale arkitektkontoret Arc Arkitekter AS fra Trondheim som har tegnet de 33 nye leilighetene, bestående av næringslokaler på første plan.

Dynamisk liv i fasaden

Under utformingen av Kjøpmannens Have ønsket arkitektene å skape en moderne boligarkitektur som forener sterk lokal historisk forankring med bærekraftig og framtidsrettet formgiving. Med gågata som nærmeste nabo, var det viktig å finne et fasademateriale av høy kvalitet som passet inn i de urbane omgivelsene. 

– Vi ønsket et moderne boligbygg der vi har hentet inspirasjon fra tidsriktig arkitektur i København. Gågata som Kjøpmannens Have ligger i, er preget av mye teglstein. Det var derfor naturlig å finne et fasademateriale som tilpasset seg stemningen i området, og vi endte opp med en bekledningstegl fra Wienerberger i rødlige toner. Det er et urbant teglmateriale som gir et dynamisk og vakkert liv i fasaden, forteller Milutin Miljuš, arkitekt i Arc Arkitekter AS. 

Til dette boligprosjektet har vi levert tegltypen URBAN L Christianshavn. Birger Erstad, kommersiell sjef i Wienerberger Norge, forteller: 

– Bekledningstegl er laget av 100 prosent ren leire, og er basert på Wienerbergers’ mer enn 200 års sterke røtter og tradisjon for teglproduksjon, med høye krav til kvalitet. URBAN bekledningstegl er et innovativt byggemateriale som kombinerer estetikk og funksjonalitet. Målet er å tilby slanke, ventilerte fasadeløsninger, som er raske å montere, men som også har lang holdbarhet og er fordelaktig økonomisk for den som eier og drifter bygget.

Han tilføyer: 

– URBAN L Christianshavn bedkledningstegl har en slank profil med tydelig horisontal struktur. Overflaten er ru som bidrar til å gi fasaden et variert fargespill gjennom lys og skygge.

    


 

"Vi har kombinert bekledningsteglen med mørke beslag, vinduer og terrasser i fasaden, som passer godt til URBAN Christianshavn sin varierende rødlige fargetoner. Det ligger i detaljene. Alt fra smekre overganger i vindussmygene til den utvendige kledningen som gir et varmt og vakkert spill i fasadeplatene."

Milutin Miljuš
Arkitekt i ARC Arkitekter AS

    

Det ligger i detaljene

Kjøpmannens Have er kledd med bekledningstegl ut mot omverden, mens fasaden mot det indre gårdsrommet består av trekledning. Miljuš forteller at leilighetene som er utført i bekledningstegl starter en høyere etasje opp fra gatenivå, mens næringslokalene på første plan er utført med en tradisjonell pusset teglsteinsfasade. 

– Vi ønsket å skape en kontrast mellom næringslokalene på første plan og leilighetene i 2. og 3. etasje. Kombinasjonen av bekledningstegl og teglstein gjør Kjøpmannens Have til et urbant boligbygg som preger bybildet i Stjørdal sentrum. 

Arkitektene har også arbeidet mye med detaljene i fasaden. 

– Vi har kombinert bekledningsteglen med mørke beslag, vinduer og terrasser i fasaden, som passer godt til URBAN Christianshavn sin varierende rødlige fargetoner. Det ligger i detaljene. Alt fra smekre overganger i vindussmygene til den utvendige kledningen som gir et varmt og vakkert spill i fasadeplatene. Vi er veldig fornøyde med resultatet, forteller Miljuš.  

Han trekker også frem fordelene med URBAN bekledningstegl, som ikke krever vedlikehold og samtidig holder på fargen i all sin tid. Det er et tegn på god kvalitet og holdbarhet.

Bærekraftig materiale med lang levetid

URBAN bekledningstegl har også innovative egenskaper som imøtekommer dagens standarder for fasadematerialer.

– Vi ser en helt klar trend at arkitekter og byggherrer ønsker bærekraftige materialer med lang levetid, som tilfører noe nytt og spennende til fasaden og som samtidig ivaretar estetikk og funksjonalitet gjennom hele livsløpet. Bærekraft, gjenbruk og sirkulærøkonomi er nøkkelord, som virkelig passer dette produktet. Hvis behovet skulle inntreffe kan URBAN bekledningstegl tas ned fra veggen og monteres på en ny fasade, avslutter Erstad.

Kjøpmannens Have ligger flott og sentralt til i Stjørdal sentrum, rett bortenfor Orkesterplassen hvor det er benyttet URBAN Christianshavn bedkledningstegl i U-profil.

 

FAKTA om Kjøpmannens Have: 

Prosjektets navn: Kjøpmannens Have
Arkitekt:Arc Arkitekter AS
Teglstein:URBAN L Christianshavn
Oppført: 2022


 

Bekledningstegl med forskjellig struktur

Er du interessert i bekledningstegl til tak og fasade?

 

Få inspirasjon her

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter. 

Meld deg på her


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.