Murverksprisen 2021 tildeles Wesselkvartalet for fremragende teglarkitektur

Wesselkvartalet Marziale

 

Vinnerne av Murverksprisen 2021 gikk til karakteristiske og originale bolig- og næringsbygget Wesselkvartalet, i Asker. Fasaden på Wesselkvartalet fortsetter den lange teglsteinstradisjonen i området, men tar utforming og murverk til nye høyder.

Med et skiftene tegluttrykk avhengig av lysforhold og et unikt mønstermurverk langs brystningen og balkongene, er Wesselkvartalet et bygg for historiebøkene. Wienerberger er stolte av å ha levert teglstein til det prisbelønte bygget. 


Murverksprisen 2021 deles ut for fremragende arkitektur i tegl, og deles ut av Norsk murforum og Norske arkitekters landsforbund. I juryens begrunnelse står det bl.a.:

«Wesselkvartalet viderefører det organiske formspråket. Det nye anlegget har et karakteristisk og originalt uttrykk med en tydelig identitet og knytter seg til eksisterende bebyggelse ved bruk av tegl.»

Berike det urbane livet i Asker

Næringsbygget som ligger i smørøyet av Asker sentrum er fordelt på 21.000 m2 (BA), og inneholder både leiligheter, kontorer, restauranter og butikker. Totalentreprenøren for prosjektet er SV Betong AS og Vigsnæs + Kosberg er arkitektene bak bygget. 

Hensikten bak det prisbelønte bygget har vært å videreutvikle urbaniseringen av Asker sentrum, hvor tegl som hovedmateriale har spilt en sentral rolle i området. Bygget er bevisst utformet på bakkeplan med passasjer som knytter seg til eksisterende gatestruktur. Det fleksible næringsarealet er bygget for å berike det urbane livet i Asker, hvor Wesselkvartalet kombinerer private boliger med å være et naturlig møtested for alle i byen. Både restauranter, kafeer og butikker fyller lokalene på bakkeplan. I hjertet av kvarteret bygges det en offentlig grønn hage.

    

"Det var viktig at teglsteinen hadde en varm og relativ lys farge, med en viss tekstur. Vi endte opp med den sandfargete teglsteinstypen Marziale fra Wienerberger. Teglsteinstypen har egenskapen til å variere farge og utseende, avhengig av lys og fuktighet."

Håkon Vigsnæs
Vigsnæs + Kosberg ++ Arkitekter

    

Teglstein med egen karakter

Asker sentrum er preget av teglstein, men arkitektene bak Wesselkvartalet ønsket ikke å kopiere teglsteinstypene fra omgivelsene. Det var viktig at fasaden på bygget fikk sin egen karakter. Håkon Vigsnæs fra arkitektfirmaet Vigsnæs + Kosberg ++ Arkitekter, har vært fagansvarlig partner for prosjektet og forteller om valg av teglstein:

- Det var viktig at teglsteinen hadde en varm og relativ lys farge, med en viss tekstur. Vi endte opp med den sandfargete teglsteinstypen Marziale fra Wienerberger. Teglsteinstypen har egenskapen til å variere farge og utseende, avhengig av lys og fuktighet.

Valg av tegl var også betydelig i forbindelse med byggets geometri og den bueformede fasaden. Arkitektene ønsket at lyset skulle slepes langs den organiske og buede utformingen av bygget.  Håkon Vigsnæs påpeker at bebyggelsen i Asker er preget av buete former fra tidligere av, og at de ønsket å bringe temaet videre.

Teknisk sjef i Wienerberger, Tove Narvestad, er også begeistret for teglsteinstypen: - Tegltypen Marziale er en håndbanket tegl fra Nederland og er lys gul med hvite og grønngrå nyanser. Det er en fantastisk fin og robust tegl som tåler det meste. På Wesselkvartalet skaper teglsteinen et effektfullt skyggemønster som gjør at uttrykket skifter karakter igjennom dagen, avhengig av hvordan lyset varierer.

Imponerende mønstermurverk

I tillegg til den sandfargede teglsteinsfasade med buede former, har arkitektene lagt vekt på et unikt og imponerende mønstermurverk. For å underbygge de horisontale dragene er tegl murt med et subtilt relieff i brystningene langs etasjene. Arkitektene ønsket å bryte ned byggets volum ved bruk av ornamentikk. Mønstermurverket er også videreført langs balkongene: - I stedet for å la balkongene henge utenfor bygget ønsket vi å fullføre balkongene med teglstein i gitterforbandt. Gitterforbandet slipper lys inn på verandaen, og bruken av teglstein har forsterket det urbane uttrykket vi ønsket, forteller Håkon Vigsnæs.

Tove Narvestad mener mønstermurverket gjør bygget veldig unikt. - Det er veldig populært å lage mønstermuring, men å bruke det så omfattende og bevisst som på Wesselkvartalet er helt nytt. Det gjør bygget veldig unikt.

 

Informasjon om prosjektet

Prosjektets navn: Wesselkvartalet
Arkitekt: Vigsnæs + Kosberg ++ Arkitekter
Teglstein: Marziale
Oppført: 2021
Pris: Tildeles Murverksprisen 2021Bestill vår bok om teglstein - 'Én teglstein om gangen'

Et oppslagsverk med inspirasjon, kolleksjon og kunnskap i en og samme bok – for arkitekten.

Én mursten ad gangen - bogen om mursten | Egernsund Wienerberger A/S

Mønstermurverk med flott teglstein

Er du interessert i mønstermurverk med spennende teglstein?
 

Få inspirasjon her.

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter

Meld deg på her.

    


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.