Fargerikt karrébygg i Bjørvika med 14 unike fasadeuttrykk

Teglstein: Postuni - Pastorale - Blauwrood genuanceerd - St. Ives Cream - Morado | Clemenskvartalet, Norge


Det nye boligprosjektet Clemenskvartalet skal forbinde moderne Bjørvika med historiske Oslo. Den tradisjonelle karre-bebyggelsen vil bestå av 14 unike bygg som rammer inn et frodig gårdsrom. Mad arkitekter har arbeidet for å skape en harmonisk helhet, til tross for at hvert fasadeuttrykk er helt spesielt for hvert bygg. Fire av byggene vil bli utført i forskjellige teglstein i et bredt fargespekter med spennende murdetaljer.

Clemenskvartalet blir et helt nytt bykvartal i Bjørvika, midt imellom Middelalderparken, Gamlebyen, Sørenga og fjorden. Med nærhet til både fjorden, frodige områder og til det urbane livet, blir Clemenskvartalet et moderne boligkvartal i hjertet av sentrum. Det er Mad arkitekter som har tegnet det klassiske karrébygget bestående av 265 leiligheter og to gjesteleiligheter, på vegne av byggherre Oslo S Utvikling AS (OSU) og Hav Eiendom. Vedal AS gjennomfører prosjektet som byggherrestyrte entrepriser og er godt i gang med byggeprosjektet som estimeres ferdigstilt i løpet av 2023.

14 unike fasadeuttrykk på Clemenskvartalet

Oslo er historisk sett en by med stor variasjon i farger og former. Målet med Clemenskvartalet har vært å skape en sammenheng mellom det nye Bjørvika, og det gamle Oslo. I tillegg er Mad arkitekter opptatt av byutvikling og å lage gode byrom. 

Trond Elverum, arkitekt og partner i Mad arkitekter, mener det beste middelet for gode byrom er å lage kvartaler. Clemenskvartalet ble derfor konstruert som en tradisjonell karre-bebyggelse som rammer inn et frodig og raust gårdsrom.  

- En av de store kvalitetene til Clemenskvartalet er den klassiske karre-strukturen med god størrelse på gårdsrommet. Det etableres også tre åpne passasjer i kvartalet som knytter bygget til tilstøtende gater og byrom. Dette gir kvartalet en åpenhet som gjør at besøkende og beboere kan bevege seg fritt gjennom kvartalet. Høydene varierer mellom 5 og 8 etasjer, noe som understreker de forskjellige byggenes varierte uttrykk. Dette forsterkes ytterligere ved at kvartalet er utført med ulike fasadeuttrykk, sier Elverum. 

Det fargerike kvartalet i Bjørvika består av 14 forskjellige bygg med helt egne fasadeuttrykk og farger. Fasadene veksler mellom et stort spenn av materialer som metallkledning, pusskledning, fiberbetongelementkledning og tegl.  

- Vi ønsket at de 14 fasadene skulle være mest mulig forskjellig, uten at det blir kaotisk. Fasadematerialene er derfor komponert så byggene står i fin kontrast til hverandre, der materialet og detaljer er spesielt for hvert enkelt bygg. Det betyr at et teglbygg står ved siden av et pussbygg, og et pussbygg står ved siden av et metallbygg, for å skape variasjon, forteller Elverum.

     

     

Fem forskjellige tegltyper til karrébygget

Fire av byggene på Clemenskvartalet blir utført i teglstein, der ett av byggene kombinerer to ulike tegltyper. 

- Til Clemenskvartalet skal vi levere fem forskjellige håndbankede tegltyper. Postuni er en spennende, brunlig tegl med mye lyst spill ispedd mørkere kontraster. Pastorale er en rødlig teglstein med fargetoner som spenner fra terrakotta til mørkbrun. Vår Blauwrood geneanceerd er en vinrød teglstein med blålilla og rustfargede nyanser, mens teglsteinen Morado er en rød teglstein med kraftig fargespill i brente og sortbrune nyanser. Til sist har vi også levert vår lyse St. Ives Cream Blended som er en lys, varm beigegul tromlet teglstein, forteller Tove Narvestad, teknisk sjef i Wienerberger. 

Postuni

Arkitektene har valgt tegltyper hvor fargene og overflaten er komponert i henhold til nabobyggene. 

- Vi ønsket at teglfasadene skulle være avstemte og i passende kontrast til hverandre. Vi har brukt mange virkemidler i form av forbant, inntrukne felter, fugesort og ulike vindus- og døråpninger for å få teglbyggene ulike.  

Elverum forteller om de forskjellige teglbyggene: 

- Bygg 1B utføres i tegltypen Postuni, og består av et vertikalt uttrykk med teglpilastre. Vi har også arbeidet med inntrukne fuger og uttrukkende kopper som gir en levende fasade og et fint skyggespill. Bygg 2 er nordvendt og kles med tegltypen Pastorale. Hele fasaden har et kraftig tredimensjonalt uttrykk. Bygget består av et stort portrom inn til kvartalet, hvor teglen deles opp i pilastre. Fasaden har også dype vindussmug som fremhever tegl som et massivt materiale. 

Elverum avslutter: 

- Bygg 4 er et hjørnebygg som vender ut mot Kong Håkon 5s gate og Bispekilen, med forskjellige detaljer i fasaden. Dette bygget kombinerer tegltypene Blauwrood geneanceerd og Morado. For å bryte opp fasaden har vi arbeidet med karnapper og inntrukne felter i en mørkere teglfarge (Morado). Det siste teglbygget, bygg 8B, utføres med den lysere tegltypen St. Ives Cream Blended, hvor vi ønsker pilaster i uttrykket. Her jobber vi fremdeles i tett dialog med murer for å komme frem til best mulig murløsning.

 

FAKTA om Clemenskvartalet  

Prosjektets navn: Clemenskvartalet
Arkitekt:Mad arkitekter
Eier og byggherre: Oslo S Utvikling (OSU) og Hav Eiendom
Teglstein: Postuni, Pastorale, Blauwrood genuanceerd, St. Ives Cream og Morado
Oppført: 2021-2023


 

Nysgjerrig på vår håndbanket tegl?

Vi leverer håndbanket tegl i mange forskjellige farger.

 

Få inspirasjon her

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter. 

Meld deg på her


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.