Oslo er historisk sett en by med stor variasjon i farger og former. Målet med Clemenskvartalet har vært å skape en sammenheng mellom det nye Bjørvika, og det gamle Oslo. I tillegg er Mad arkitekter opptatt av byutvikling og å lage gode byrom.
Trond Elverum, arkitekt og partner i Mad arkitekter, mener det beste middelet for gode byrom er å lage kvartaler. Clemenskvartalet ble derfor konstruert som en tradisjonell karre-bebyggelse som rammer inn et frodig og raust gårdsrom.
- En av de store kvalitetene til Clemenskvartalet er den klassiske karre-strukturen med god størrelse på gårdsrommet. Det etableres også tre åpne passasjer i kvartalet som knytter bygget til tilstøtende gater og byrom. Dette gir kvartalet en åpenhet som gjør at besøkende og beboere kan bevege seg fritt gjennom kvartalet. Høydene varierer mellom 5 og 8 etasjer, noe som understreker de forskjellige byggenes varierte uttrykk. Dette forsterkes ytterligere ved at kvartalet er utført med ulike fasadeuttrykk, sier Elverum.
Det fargerike kvartalet i Bjørvika består av 14 forskjellige bygg med helt egne fasadeuttrykk og farger. Fasadene veksler mellom et stort spenn av materialer som metallkledning, pusskledning, fiberbetongelementkledning og tegl.
- Vi ønsket at de 14 fasadene skulle være mest mulig forskjellig, uten at det blir kaotisk. Fasadematerialene er derfor komponert så byggene står i fin kontrast til hverandre, der materialet og detaljer er spesielt for hvert enkelt bygg. Det betyr at et teglbygg står ved siden av et pussbygg, og et pussbygg står ved siden av et metallbygg, for å skape variasjon, forteller Elverum.