.jpg)
Vulkan Studenthus: tegl skaper inkluderende uttrykk på nytt studentboligkompleks
Langs Akerselva, ved siden av det populære utestedet og konsertlokalet BLÅ, kunstskolen Strykejernet og utestedet Ingensteds, har Studentskipnaden SiO nå oppført et nytt studentboligkompleks – Vulkan Studenthus på Brenneriveien 11. Bygget rommer 209 moderne studentboliger fordelt over 7. etasjer, med fellesarealer og næringslokaler i første etasje. Arkitektene fra A-lab Arkitekter AS beskriver prosjektet som en suksess, med fokus på å skape et trygt og godt hjem for studenter. Teglstein har spilt en sentral rolle i utformingen, og bygningen er kledd i håndbanket tegl fra wienerberger.
Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no
og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.
Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no
og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.
Vulkan Studenthus er utviklet av SiO (Studentsamskipnaden i Oslo) som byggherre, med NCC Norge AS som entreprenør. A-lab Arkitekter AS har hatt ansvaret som arkitekter, mens LaLa Tøyen AS sto for landskapsarkitekturen. Jan Wergeland var teglkonsulent, og murerarbeidet ble utført av Mjøndalen Mur og Puss AS.
- Hovedkonseptet for Vulkan Studenthus har vært å tilpasse bygningens målestokk og struktur til den eksisterende konteksten, med særlig vekt på å bevare og hedre områdets historie. Samtidig var målet å skape et prosjekt med en egen identitet som også gir studentene gode hjem. I tillegg ønsket vi å etablere et miljø som gir både beboere og publikum kvalitetsrike uterom og fremmer god livskvalitet. Tilgjengeligheten på bakkeplan har vært avgjørende for å knytte bygget naturlig til nabobyggene, elva og veien, forteller Charlie Marsden, partner i A-lab.
Børge Motland, arkitekt MNAL i A-lab og prosjektleder for Vulkan Studenthus, utdyper:
- Et sentralt mål for bygningen var å bidra til liv og aktivitet i bybildet, blant annet gjennom utadrettede funksjoner som restaurant, butikk og sykkelverksted som tilfører området nye kvaliteter. Bygningen er utformet uten en tydelig bakside, med kun forsider, slik at den oppleves inviterende fra alle vinkler. Bruken av tegl bidrar til å skape et åpent og inkluderende uttrykk som inviterer folk inn på ulike måter.
Teglinspirasjon fra Akerselva tilpasser prosjektet til omgivelsene
Arkitektene gjorde grundig forarbeid ved å samle inn inspirasjon for å sørge for at Brenneriveien skulle ha en tydelig tilknytning til området og byen.
Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no
og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.
- Designprosessen begynte med en grundig kartlegging av bygningene langs Akerselva. Vi syklet langs elva og dokumenterte omgivelsene gjennom bilder, med fokus på detaljer som tegl, fargenyanser, tegltype, leggemønstre og forband. Denne inspirasjonen ble avgjørende for å tilpasse prosjektet til omgivelsene, både i skala og detaljer. Variasjonen i størrelsen på de omkringliggende bygningene reflekteres også i utformingen av studentboligene, forteller Motland og fortsetter:
- Vulkan Studenthus er delt inn i syv volumer med varierende høyder, størrelser, vinkler, takformer samt inntrekk og uttrekk. Hvert volum er utformet som en selvstendig enhet med et unikt mønster og uttrykk i tegl. Bruken av tegl varierer mellom volumene og er inspirert av mønstre observert langs Akerselva.
Ved siden av områdets historie var målgruppen, studentene, også et bærende element for designprosessen.
- Studentene utgjør en viktig gruppe for byen, og det har stor signaleffekt at vi prioriterer å skape gode hjem for dem. Byen spiller også en viktig rolle for studentene, mange av dem kommer fra distriktene og kan oppleve ensomhet eller andre utfordringer. Derfor er det avgjørende å gi dem et hjem der de føler seg velkomne. Samtidig er studentene en verdifull ressurs for byen – de er aktive brukere av byens tilbud og har en annen påvirkning på bylivet enn for eksempel barnefamilier. Dette bidrar til å gjøre byen mer levende. For vårt prosjekt er dette særlig relevant med tanke på nærheten til BLÅ, Ingensteds og flere skoler i området. Siden 2016 har SiO hatt et søkelys på å integrere sosial funksjon i arkitekturen, noe som tydelig reflekteres i utformingen av dette bygget, forklarer Marsden.
Osloinspirert tegl godkjent av Riksantikvaren
Til Vulkan Studenthus ble den håndbankete teglen, Trentino, i WDF-format, levert.
- Teglen vi valgte har en rødbrun tone med innslag av blått og aubergine, noe som gir en variert og nyansert overflate. Denne kvaliteten minner om gamle teglsteiner hvor man, ved nærmere ettersyn, kan oppdage ulike farger i hver stein. Det var viktig for oss å fange denne rikdommen i uttrykket, forteller Motland.
Det var to ulike prosesser som la grunn til telgvalget.
- Valget av tegl var en viktig del av prosjektet, og det springer ut fra to prosesser. For det første oppdaget vi en tegltype i wienerberger sitt showroom som vi følte harmonerte godt med Oslos arkitektoniske uttrykk. Teglen var så vakkert at vi nesten fikk lyst til å kutte den opp og spise den! forteller Marsden og fortsetter:
- For det andre oppstod en utfordring under reguleringsprosessen, da Riksantikvaren truet med innsigelse på grunn av høyder i det opprinnelige reguleringsforslaget. Dette var alvorlig, og vi hadde et møte med Riksantikvaren, hvor vi diskuterte mulige løsninger, og til slutt kom vi til enighet. Vi også diskutert utforming, fasadeutrykk og ble oppmuntret til å bruke kun en teglsteinstype gjennom hele prosjekt og artikulerer de forskjellige volumer ved variasjon i tegl detaljeringen, et råd vi lyttet til!
At det ble teglstein fra wienerberger, var ikke helt tilfeldig. Marsden utdyper:
- Valget av teglstein fra wienerberger handlet også om å finne et alternativ som passet innenfor budsjettet, og vi ble positivt overrasket over kvaliteten – teglen var rett og slett nydelig! Samarbeidet med wienerberger har vært utmerket. Vi har hatt et langvarig og godt samarbeid. Mitt første prosjekt med wienerberger var på Skøyen i 2012, og dette starten på et solid samarbeid som nå fortsetter med blant annet Vulkan Studenthus!
En balanse mellom lett og tung – historie og identitet
For å sørge for at Vulkan Studenthus representerer Oslos teglarkitektur har arkitektene jobbet med både teglmønstre og fargevalg.
- Vi har jobbet hardt for å finne en balanse vi anser som vellykket. De ulike volumene i prosjektet har hver sin unike karakter, med subtile forskjeller i forband og mønstre. Samtidig var det viktig at én type tegl forener elementene og skaper en helhet. Når det gjelder fargevalgene, har vi brukt mye tid på å finne den rette tonen. Resultatet er en varm fargepalett i burgunder, rød og lilla nyanser, som går igjen i profiler, beslag, himlingsplater, dører og vinduer. Vi har hatt et sterkt fokus på å skape en god balanse mellom det tunge og det lette, og har jobbet nyansert med fargede plater for å oppnå dette, forteller Motland.
Med klar historisk forankring var det også viktig å skape en egen, moderne, identitet til studentboligene.
- Når det gjelder fargebruk, har vi valgt en bevisst annerledes tilnærming enn mange av de eldre bygningene i området, som ofte har svarte vindusrammer, beslag og metalliske detaljer. Vi mente at svart ville fjerne den varmen vi ønsket å formidle i prosjektet. Derfor har vi brukt farger på en mer moderne måte, for å skape et uttrykk som både er varmt og inviterende, utdyper Marsden.
Charlie Marsden
Partner i A-lab
Sosial arkitektur i fokus
Arkitektene fra A-lab beskriver Vulkan Studenthus som sosial arkitektur og forklarer hvordan arkitektur kan påvirke både de som bruker bygningen, og samfunnet på et større plan.
– Det handler om å skape identitet og tilhørighet. For studentene som bor i byen er det viktig å bygge en forbindelse mellom dem og hjemmet deres. Når studentene føler tilhørighet til stedet de bor tar de denne følelsen med seg videre i livet. Selv når de ikke lenger er studenter vil de fortsatt føle at de har et hjem i byen de har bodd i. Denne tilknytningen følger dem uansett hvor de måtte flytte. Har de vært en del av et godt miljø i byen kan det også inspirere dem til å videreføre denne følelsen, uansett hvor de går, forteller Motland.
Arkitektkollega Marsden legger til:
- Disse studentene blir ambassadører for hele området. De etablerer et positivt forhold til stedet, som de videreformidler til andre. Dette er også et poeng med å skape et kvalitetsprodukt – at man blir bevisst på omgivelsene sine og bidrar til et positivt bilde av området!
Videre er det også en fremtidsrettet tanke med å inkludere de populære nabobyggene med solid samarbeid.
- Samarbeidet med BLÅ har vært tett og givende, både på det praktiske planet og som en del av det helhetlige prosjektet. BLÅ er en viktig nabo, og de leier deler av førsteetasjen i vårt prosjekt. De har også spennende planer for videreutvikling av disse lokalene, i tråd med prosjektets grunntanke. Vi deler en felles visjon om å skape et lite samfunn som er alt annet enn monofunksjonelt – et sted som fremmer mangfold og variasjon, forteller Motland.
Marsden avslutter:
- Hvis jeg skulle understreke noe, må det være viktigheten av kvalitet – både i hvordan bygget forholder seg til omgivelsene, og som et uttrykk for å verdsette studentene og alle som bruker bygget og området. Teglen spiller en nøkkelrolle her, fordi den reflekterer hele prosjektets identitet. Dette handler om mer enn estetikk; det er en form for sosial bærekraft som ligger i kvaliteten vi har skapt.
FAKTABOKS: Vulkan Studenthus, Brenneriveien 11, Oslo
Navn: Vulkan Studenthus
Byggherre: SiO
Entreprenør: NCC Norge AS
Arkitekt: A-Lab AS
Landskapsarkitekt: LaLa Tøyen AS
Utførende: Mjøndalen Mur og Puss AS
Teglkonsulent: Jan Wergeland
wienerbergertegl: Trentino
Ferdigstilt: oktober 2024
Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.