Kunstverket på Hästhagsskolans vegg er inspirert av naturen, en interesse som har fulgt Mattias Bäcklin gjennom hele livet.
– Allerede som liten var jeg opptatt av å lære om insekter, dyr og fugler. I dag er jeg fortsatt en ivrig fugletitter. Den kunnskapen fylles på hvert år, og har vært en fruktbar kilde til kunsten min, sier Mattias Bäcklin.
– Det er så mye som kan hentes fra naturen. Det gjelder også dette verket, der det dype hakket i teglen forestiller en barkbilles klekkekammer. Der legger hun-billen eggene som klekkes, og der spiser larven seg senere ut av kammeret. Mens det foregår, blir gangene bredere, helt til larven forpuppes og forsvinner ut i verden som en bille. Det er en passende metafor for elever. En elev starter på skolen, samler kunnskap og vokser gjennom årene som går, før eleven forlater skolen og går ut i samfunnet.
Selv om metaforen var passende, er det materialet som gjorde det hele mulig.
– Det primære var det estetiske, at motivet ble så bra med tegl. Det er første gang jeg har arbeidet på denne måten med tegl, og det var godt å få god tid til å bearbeide prosjektet. Jeg dro på besøk til det gamle teglbruket Haga og fikk kjenne litt på teglen. Deretter teststablet jeg for å se hvordan det ville bli seende ut. Men jeg hadde aldri fått til dette uten murerne. Det var håndverksferdighetene deres som gjorde min visjon mulig, forteller Mattias Bäcklin.