Wienerberger leverer til Hästhagsskolan – der teglstein blir til kunst

Brick: EW0466 Kobber | Hästhagsskolan, Sweden

Foto: Mattias Bäcklin

 

På en solrik dag, når solen kaster sine stråler over Hästhagsskolans fasader, kan du nå se noe unikt på en av skolens gavler. Som en metafor på en elevs tid ved skolen har kunstneren Mattias Bäcklin skapt et kunstverk som med presisjon er murt opp i et motiv som er inspirert av naturen. Til det har han brukt teglstein fra Wienerberger.

 

Hästhagsskolan i Farsta i Sverige har i løpet av de siste par årene vært gjennom en endring. Målet har vært å øke elevkapasiteten fra 600 til 900 elever i første til niende klasse.

Arkitekt Cyrillus Johansson tegnet det eksisterende bygget i 1959, og det er hans arkitektoniske uttrykk og detaljarbeid som ligger til grunn for det nåværende uttrykket. Man har blant annet valgt å inkludere enkelte mønstermuringer som skaper liv i fasaden. Dessuten er det inkorporert et kunstverk i den ene gavlen, ved hjelp av teglstein fra Wienerberger. Resultatet er et imponerende møte mellom kunst og arkitektur.

   

"Tegningene mine er ofte fokusert på det organiske og sprikende i naturen, der symmetri og kaos er hverandres naboer. Du kan si at relieffet på Hästhagsskolan med tittelen Trails of Progress er en slags 3D-forlengelse av tegningen min. De mindre teglene fra danske Wienerberger passet fint til å gjøre mønsteret høyoppløselig nok, samtidig som pikseleringen ble ivaretatt."

Mattias Bäcklin
Kunstner

   

Fra blyant til tegl

Mattias Bäcklin er kunstneren bak motivet som nå pryder den ene teglgavlen på Hästhagsskolan. Mattias har studert ved Kungliga Konsthögskolan, Konstfack og Uppsala universitet. Gjennom sine år som aktiv kunstner har han arbeidet med video, foto, tegning, skulptur og offentlige utsmykninger – men i bunn og grunn er han tegner, og lager ofte detaljrike tegninger i stor skala.

– Tegningene mine er ofte fokusert på det organiske og sprikende i naturen, der symmetri og kaos er hverandres naboer. Du kan si at relieffet på Hästhagsskolan med tittelen Trails of Progress er en slags 3D-forlengelse av tegningen min. De mindre teglsteinene fra danske Wienerberger passet fint til å gjøre mønsteret høyoppløselig nok, samtidig som pikseleringen ble ivaretatt, sier Mattias Bäcklin.

– Det er vel nettopp det som er så spennende med kunst, at den er grenseløs. Når man får denne typen oppdrag, får man mulighet til å ekspandere kunstnerskapet sitt og arbeide i samfunnet med spisskompetansen man har som kunstner. At jeg får lov til å omformulere virkeligheten på min måte, med de utsmykningsoppdragene jeg blant annet jobber med nå, er veldig spennende.

En barkbilles vei ut i verden

Kunstverket på Hästhagsskolans vegg er inspirert av naturen, en interesse som har fulgt Mattias Bäcklin gjennom hele livet.

– Allerede som liten var jeg opptatt av å lære om insekter, dyr og fugler. I dag er jeg fortsatt en ivrig fugletitter. Den kunnskapen fylles på hvert år, og har vært en fruktbar kilde til kunsten min, sier Mattias Bäcklin.

– Det er så mye som kan hentes fra naturen. Det gjelder også dette verket, der det dype hakket i teglen forestiller en barkbilles klekkekammer. Der legger hun-billen eggene som klekkes, og der spiser larven seg senere ut av kammeret. Mens det foregår, blir gangene bredere, helt til larven forpuppes og forsvinner ut i verden som en bille. Det er en passende metafor for elever. En elev starter på skolen, samler kunnskap og vokser gjennom årene som går, før eleven forlater skolen og går ut i samfunnet.

Selv om metaforen var passende, er det materialet som gjorde det hele mulig.

– Det primære var det estetiske, at motivet ble så bra med tegl. Det er første gang jeg har arbeidet på denne måten med tegl, og det var godt å få god tid til å bearbeide prosjektet. Jeg dro på besøk til det gamle teglbruket Haga og fikk kjenne litt på teglen. Deretter teststablet jeg for å se hvordan det ville bli seende ut. Men jeg hadde aldri fått til dette uten murerne. Det var håndverksferdighetene deres som gjorde min visjon mulig, forteller Mattias Bäcklin.

Et samarbeid mellom murere og kunstner

For å kunne føre det unike relieffet ut i livet i teglveggen, trengte man spesialkompetanse innen muring. Det var på den måten Puts & Plattsättning AB kom inn i bildet, under ledelse av murmester Tomas Lööw og murerne Stefan Janzon og Niklas Römer.

– Da tiden var inne for å begynne muringen, lagde jeg en stor skisse på byggeplassen ved å spraye der steinene skulle krages inn. Jeg malte blått der skyggene skulle ligge, så murerne kunne følge relieffet. Det er et avansert motiv, siden det består av så mange vinkler. Det ligger en tanke bak hver eneste teglstein, og det vanskelige var å få visjonen til å møte konstruksjonens muligheter. Derfor var det utrolig givende å ha Tomas Lööw og teamet hans i ryggen. Det ble et godt samarbeid og et fint møte mellom murerne og meg, sier Mattias Bäcklin.



"Det dype hakket i teglen forestiller en barkbilles klekkekammer. Der legger hun-billen eggene som klekkes, og der spiser larven seg senere ut av kammeret. Mens det foregår, blir gangene bredere, helt til larven forpuppes og forsvinner ut i verden som en bille. Det er en passende metafor for elever. En elev starter på skolen, samler kunnskap og vokser gjennom årene som går, før eleven forlater skolen og går ut i samfunnet."

Mattias Bäcklin
Kunstner

Han får støtte av Stefan Janzon, som var en av murerne i prosjektet.

– Da vi kom på byggeplassen første gang, så det ut som en blekksprut på veggen, med armer i alle retninger i forskjellige farger. Men det ga oss et hint om motivet og tanken bak. Da vi møtte Mattias, fikk vi ytterligere forklaringer på kunstverket. Men teglsteinene er ikke myke og kan ikke bøyes, så vi kunne ikke arbeide helt etter maleriet hans. Derfor måtte vi tørrlegge på skift, så han hele tiden kunne si hvordan vi skulle flytte eller hugge steinene. Så han var der og samarbeidet med oss for hvert skift.

Stefan Janzon fortsetter:

– Dette oppdraget krevde mer tankevirksomhet, og det er ikke som å mure opp en vanlig vegg. Vi måtte hele tiden tenke på tyngden, avlastning og de konstruksjonsmessige egenskapene, samtidig som vi skulle møte en spesifikk visjon. Men det bidrar også til at vi føler oss mer delaktige i kunstverket, og det er utrolig morsomt. Samarbeidet med kunstneren var en hyggelig opplevelse, og teglsteinen fra Wienerberger var godt å arbeide med.

En kontrast til byggets rette vinkler

For Mattias Bäcklin var det også viktig å ivareta den eksisterende arkitekturen på skolens område.

– Det eksisterende skolebygget er jo ikke et hvilket som helst bygg. Hästhagsskolan ble tegnet av Cyrillus Johansson og er K-merket, med rette vinkler som utstråler autoritet. Jeg ville derfor skape noe som samspiller med uttrykket, og der vi arbeidet med teglen og håndverket. Samtidig ville jeg ha noe organisk som bryter med det rettvinklede. Dermed passet naturtemaet godt inn.

Han avslutter:

– At jeg har fått lov til å være en del av utbyggingen av en så kjent og imponerende arkitektur er virkelig en fjær i hatten, og jeg er kjempefornøyd med resultatet.

    

Informasjon om Hästhagsskolan

Projektets navn: Hästhagsskolan
Bestiller: SISAB
Kunstner: Mattias Bäcklin
Murere: Tomas Lööw, Stefan Janzon og Niklas Römer fra Puts & Plattsättning AB
Arkitekt: HMXW arkitekter
Produkter: EW0466 Kobber
Ferdigstilt: 2023


 


 

La deg inspirere av relieffmurverk

Relieffmurverk gir et lekkert skyggespill i murverket og danner uendelige variasjoner med forskyvninger.

 

Nysgjerrig på teglstein i langt format?

Den elegante teglsteinen fås i flere nyanser og gir et helt unikt og eksklusivt visuelt uttrykk.

 

  

   

Siste artikler

0Resultater

  

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

   

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.