.jpg)
Historisk takrenovering: 300.000 takstein til Det Rivertzke Kvartal
Etter ti år med omfattende restaureringsarbeid har de siste takene på det bevaringsverdige Rivertzke Kvartal på Sagene i Oslo blitt ferdigstilt. I tett samarbeid med Byantikvaren og Det Rivertzke Sameiet, har blikkenslagere fra KB Blikk AS lagt over 300.000 takstein fra wienerberger på totalt 16 bygninger. Prosjektet har sikret at dette ikoniske kulturminnet, som står sentralt i Oslos arbeiderbolighistorie, har fått tak som både bevarer og forsterker bygningens historiske karakter.
Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no
og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.
Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no
og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.
Renoveringen av Det Rivertzke Kvartal har vært ledet i samarbeid mellom Malermester Jens Petter Lunde AS som totalentreprenør, og KB Blikk AS som utførende og byggeleder. Det Rivertzke Sameiet og Oslo Byantikvar har vært viktige samarbeidspartnere gjennom hele prosjektet.
- Det Rivertzke Kvartal skulle totalrenovere de verneverdige takene, et stort og kjent prosjekt i Oslo. Vi i KB Blikk ble valgt, sammen med Malermester Jens Petter Lunde AS som totalentreprenør, for å fornye takene på de 16 bygningene. Hovedårsaken til arbeidet var store lekkasjer og betydelig råteskade, som krevde omfattende reparasjoner helt ned i takkonstruksjonen. Pipene ble også murt opp som nye, og nå er alt ferdigstilt. Dette er et prosjekt vi er svært stolte av og som vi referer mye til, forteller blikkenslagmester Nicklas Smeberg, prosjektleder i KB Blikk.
Takstein til over 700 kvadratmeter per tak
Renoveringen har vært et stort og omfattende prosjekt. Blikkenslageren Smeberg, som har vært involvert i samtlige tak for Det Rivertzke Kvartal, overtok som prosjektleder etter det tredje taket og har hatt totalansvaret for KB Blikk AS sammen med Senior Prosjektleder Geir Sørli hos Jens Petter Lunde AS gjennom hele prosessen, som har vart i 10 år.
- Bygningene i Rivertzke Kvartal skiller seg ut fra andre boligblokker i Oslo, så vi måtte ivareta det opprinnelige arkitektoniske uttrykket samtidig som vi oppfylte strenge kvalitetskrav. Vi har kombinert titansink og tegl for å bevare det autentiske utseendet. Med nye bygg har man større frihet, men på verneverdige bygg er det strenge krav til både farge og materialer, noe som gjør det mer utfordrende. Jeg har tiltaksklasse 2 innenfor bevaringsverdige bygg, og KB Blikk AS har landsdekkende godkjenning for å jobbe på disse spesielle prosjektene. Vi er spesialister i å renovere verneverdige tak, utdyper Smeberg.
Det ligger mange takstein bak den store renoveringen.
Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no
og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.
- Takene i Rivertzke Kvartal er store og bratte, med en takflate på over 700 kvadratmeter per enhet. Vi har brukt Pottelberg-taksteinen fra wienerberger, og på grunn av takenes størrelse har det gått med over 20 stein per kvadratmeter. Totalt har vi lagt mer enn 300 000 takstein – et enormt arbeid! forteller Smeberg og fortsetter:
- Vi startet med prosjektet i 2013, la om det første taket i 2014, og fullførte de siste takene i fjor. Det har vært et tiårig prosjekt, med mange kvadratmeter tak og løpemeter med beslag. Resultatet har blitt veldig bra, og det er artig å se hvor flott det har blitt!
Pottelberg 44 – byantikvarens valg av takstein
Det ble gjennom flere møter med byantikvaren vurdert ulike prøver av takstein. Til slutt ble taksteinen godkjent av byantikvaren og Det Rivertzke Kvartal, Pottelberg 44, i fargen naturrød. Pottelberg 44 er en keramisk takstein med en enkel vulst. Formatet gir et karakteristisk uttrykk fra tidlig 1900-tall, og er derfor ideelt for rehabiliterings- og renoveringsprosjekter.
- Pottelberg 44 er en flat takstein, en av de få som ligner den gamle Fredrikstadsteinen, men i en nyere versjon. Den er betydelig mindre, omtrent en tredjedel av størrelsen på en vanlig takstein, noe som både gjør den estetisk tiltalende og utfordrende å legge. Byantikvaren har vært en viktig samarbeidspartner, og etter møter med dem ble det fastsatt at denne steinen skulle brukes, både for dens form og den naturlige patinaen fargen utvikler over tid, forteller Smeberg.
Det har vært et solid og godt samarbeid på tvers av prosjektet, også når det gjelder materialeleveranser.
- Samarbeidet har gått veldig bra på tvers av alle samarbeidspartnere og leverandører, og vi har fått takstein via Roald og Sønn AS, som har hatt flere underleverandører. Alle har kjent prosjektet så godt at på et tidspunkt kunne vi nesten bare si navnet på prosjektet, og så visste de nøyaktig hvilken takstein og farge vi refererte til. wienerberger har til og med holdt av takstein for oss, spesielt under Covid-pandemien da det var mangel på materialer. De ringte oss for å sikre at vi fikk det vi trengte, noe som har vært utrolig fint. Dette har gjort at vi ikke har hatt noen utfordringer med å få tak i materialer gjennom hele prosessen, utdyper Smeberg.
Kvalitet av byggmateriale er viktig
En viktig faktor for KB Blikk har vært at Det Rivertzke Sameiet har holdt fast på å prioritere kvalitet, noe som ikke alltid er gitt i byggeprosjekter.
- Vi fikk et veldig godt samarbeid med både sameiet og hovedentreprenøren, hvor de prioriterte helhet og kvalitet fremfor å kun gå for det billigste anbudet. Det er derfor ekstra verdifullt for oss at sameiet har holdt på oss gjennom hele det tiårige prosjektet, og vist at de verdsetter kvalitet der det trengs. Pris er selvsagt viktig, men her har det også vært fokus på å gjøre ting ordentlig og bevare det som skal bevares, sier Smeberg og utdyper:
- Vi har tilbakeført det som ikke har vært ivaretatt, og holdt fast på den gamle, gode standarden i stedet for å fornye. Det er en grunn til at noen spesialiserer seg på restaurering, mens andre jobber med nye bygg. Vi er eksperter på bevaring, og jeg mener vi gjør en viktig jobb. Vi trenger folk som er dedikert til å passe på byen og bevare de gamle bygningene og de gamle håndverkertradisjonene.
Smeberg
Prosjektleder
Styrke og yrkesstolthet
Blikkenslager er et gammelt og ærlig yrke hvor arbeidet er en synlig del av bybildet. Ifølge Smeberg er yrket preget av mange tunge løft, noe som ikke alle tenker på når de ser et ferdig tak.
- Å jobbe med takstein er fysisk tungt arbeid. Som blikkenslager er vi vant til å jobbe på ute på tak med både sink og takstein, hvor takstein veier 4-5 ganger mer enn en stålplate. Når vi håndterer så store mengder takstein over et stort areal, blir det krevende. Vi fjerner all den gamle taksteinen, sender den ned i containere, og løfter opp nye steiner – det er to runder, og hvert tak veier nærmere 50 tonn. Alle taksteinene løftes 3-4 ganger per stein. Det er god trening, men det er ikke en jobb for alle – det er tungt arbeid som krever styrke!
Som spesialist i restaurering og bevaring av bygg, er Det Rivertzke Kvartal et prosjekt som har vært viktig for Smeberg, som også framhever yrkesstoltheten til blikkenslagere.
- Byantikvaren jobber for å bevare et historisk korrekt bybilde, og dette har vært et felles mål for sameiet. For meg som jobber med dette, er det både givende og inspirerende. Det gir meg muligheten til å utøve et håndverk jeg brenner for, og det gjør arbeidet mer meningsfullt. Som fagperson føler jeg stolthet over å kunne bidra til slike prosjekter hvor jeg virkelig får vist hva jeg kan. Dette er et gammelt og solid håndarbeid, og det er det som gjør det så givende, forteller Smeberg og avslutter:
- Selv om det er mye innovasjon i håndverksfaget, bruker vi de samme teknikkene som ble benyttet for 100 år siden. Det er en grunn til at ting ble gjort på den måten, og det gir et uttrykk og en kvalitet som bevarer den opprinnelige estetikken. Vi benytter også kvalitetsmaterialer og håndterer dem korrekt, noe som er nøkkelen til et godt sluttresultat. Kvalitet er vårt slagord, og det er essensielt å utføre et godt håndverk for å få det ønskede resultatet!
FAKTABOKS | Det Rivertzke Kvartal, Oslo:
Utvikler: Det Rivertzke Sameiet
Totalentreprenør: Malermester Jens Petter Lunde AS
Utførende og prosjektleder: KB Blikk AS
wienerbergertegl: Pottelberg 44 (P44)
Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.