Vi må bygge grønnere med mindre råmaterialer

LESS produktion - Vesterled marts 2023

 

Dematerialisering er en av de viktigste overskriftene i produktutviklingen vår. Vi har utviklet en ny serie med fremtidens CO2-sparende teglstein kalt LESS, der vi har klart å redusere materialforbruket med 15 %. Her kan du lese om vår innsats for å få forbruket av råmaterialer ned.

 

Hos Wienerberger jobber vi for at produksjonen skal være helt CO2-nøytral i 2050, og allerede i dag er produktutviklingen godt i gang med å stake ut en stø kurs frem mot målet. Under overskriften dematerialisering utvikler vi nemlig helt nye typer teglstein med betydelig lavere materialforbruk som samtidig kan oppfylle alle  krav og designønsker hos arkitekter og byggherrer.

    

- Dematerialisering betyr at vi fjerner materiale fra hver enkelt teglstein, slik at vi reduserer behovet for råvarer, behovet for brenning og behovet for tørking. Samtidig reduserer vi transportbelastningen og gjør teglsteinene lettere å håndtere ute på byggeplassen til gavn for arbeidsmiljøet, forklarer vår produktsjef i Danmark, Rikke Ask, og utdyper:

- Vi er allerede i mål med LESS-teglsteinen som bevarer nøyaktig samme utseende som tradisjonelle bløtstrøkne teglstein, men med 15 % lavere materialforbruk. 

Stort teknisk gjennombrudd åpner for ny produktutvikling

Satsingen på dematerialisering har allerede resultert i en helt ny produktfamilie i form av LESS. Vi kaller serien LESS, fordi teglsteinen består av mindre råmateriale og brennes på sertifisert biogass med betydelig CO2-reduksjon. Ved å perforere den bløtstrøkne teglsteinen og redusere materialforbruket med 15 % og brenne den med biogass, reduserer vi CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 %. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en. Teglsteinen har samme mål og uttrykk som en tradisjonell, dansk bløtstrøken teglstein, og leveres i mange lekre fargevarianter. 

Selv om det umiddelbart høres og enkelt ut å lage hull i en teglstein, har det faktisk vært en stor teknisk utfordring å komme i mål. Det forklarer vår driftssjef, Andreas Christensen, som sammen med teamet i produksjonen har utviklet den banebrytende prosessen bak LESS:

- Det som gjør det så vanskelig, er at bløtstrøkne teglstein lages av veldig myk leire med høyt vanninnhold. En nypresset teglstein inneholder ca. en liter vann, så man må altså kunne fjerne materialet etter formingen på en måte hvor teglsteinen hverken deformeres eller mister viktige egenskaper. Det krever både presisjon og hurtighet, og prosessen har tatt et par år å perfeksjonere.

- Vi jobber med dematerialisering ut fra konseptet om at jo mindre vekt steinen har, desto mindre energi kreves det til å bearbeide og transportere den, og desto mindre blir CO2-avtrykket. En annen viktig dagsorden som i økende grad presser seg på, er knappheten på naturlige ressurser. Her har suksessen med LESS vært en viktig utvikling som vi vil fortsette med, fortsetter han.

Andreas Christensen, Managing Director, Operations
Andreas Christensen, Managing Director, Operations



"Vi jobber med dematerialisering ut fra konseptet om at jo mindre vekt steinen har, desto mindre energi kreves det til å bearbeide og transportere den, og desto mindre blir CO2-avtrykket"

Andreas Christensen
Managing Director, Operations



Fra jomfruelige ressurser til oppsirkulering av gammelt murverk

Teglstein fremstilles av naturlige råmaterialer som leire, sand og vann som utvinnes lokalt, og de teglsteinene er skapt for å holde i flere hundre år. Den grønne omstillingen og behovet for mindre press på naturens jomfruelige ressurser betyr imidlertid at det også i mange år fremover vil være behov for at vi fortsetter utviklingen, forklarer vår adm. direktør Henrik Dietrichsen:

Vi har et stort fokus på energiledelse og har blant annet fått ned vannmengden med ca. 70% ved å gjenbruke prosessvannet i produksjonen. Utover det har vi en ’zero waste’-produksjon, slik at alt avfall kan gjenbrukes direkte i produksjonen. På samme måte har vi investert i et ventilasjonsanlegg, slik at den varme luften fra ovnen gjenbrukes til å tørke teglsteinene.

- Et av de neste tiltakene blir å øke prosentandelen av gjenbrukte materialer fra for eksempel gammelt murverk i produksjonen, slik at vi reduserer behovet for nye råvarer. Det kan vi gjøre innenfor rammene av LESS-teknologien slik den fremstår i dag - dermed er vi også godt rustet til å få lukket kretsløpet ytterligere i årene som kommer, avslutter han.

LESS mursten

LESS

En CO2-sparende teglstein for fremtidens bygg

Bygg med vår CO2-sparende serie av teglstein kalt LESS og oppnå CO2-reduksjon.

Ved å redusere materialforbruket med 15 % og brenne med sertifisert biogass reduserer vi CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 %. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en.

Teglsteinen har samme mål og uttrykk som en tradisjonell, dansk bløtstrøken teglstein, og leveres i mange lekre fargevarianter.

 

 

Nyheter

0Resultater

 

 

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.