Markteglen er på vei tilbake og skaper et fargerikt mønster på Lilleaker torg

Belegningstegl - Lilleaker Torg, Norge

 

Markteglen har endelig kommet tilbake fra 60- og 70-tallet, og skaper nytt liv på Lilleaker torg. Torget er dekket med seks forskjellig type marktegl, og Grindaker landskapsarkitekter mener det er viktig å bruke allsidige og varierte materialer i bybildet. Som en naturlig møteplass for både barn, ungdom og eldre på Ullern, er torget blitt utarbeidet i samråd med lokalbefolkningen.

 

Lilleaker torg ligger ved trikkestasjonen på Lilleaker, i bydel Ullern, og er fordelt over 1000 m2. Det er Grindaker Landskapsarkitekter som har vært ansvarlige arkitekter og Uteanlegg AS har vært utførende entreprenør og stått for murarbeidet. Torget er et av de første stegene i en større byutviklingssatsning for Lilleakerbyen, som forbinder Oslo og Bærum.

Fra tidlig planleggingsfase ble lokalbefolkningen inkludert i en brukermedvirkningsprosess som avdekket behov og ønsker til det nye torget. I tilknytning til torget ligger aktivitetshuset Stoppestedet, som består av både kafe, ungdomsklubb og et eldresenter. Programmeringen og utforming av torget skulle derfor bestå av et variert og allsidig tilbud for folk i alle aldre, og inneholder blant annet trampoline, vannelementer og frukttrær.

Tegldekket er inspirert av det bevaringsverdige stasjonsbygget

Det 100 år gamle verneverdige stasjonsbygget, Stoppestedet, har vært til inspirasjon for Lilleaker torg og tegldekket. Bygget ble rehabilitert og ferdigstilt i 2018 og fasaden er kledd med teglsteintypen Velbrand Exteriour/York Russet fra Wienerberger. Teglsteinen er en håndbanket brunrød tegl med fargenyanser som passet til det gamle stasjonsbygget.

Grindaker Landskapsarkitekter ville ta utgangspunktet i mønsteret på gavlveggen som er vendt mot torget: - Vi ønsket å videreføre teglveggen fra stasjonsbygget ut i det offentlige rom. Vi lagde derfor en stilisert og leken variant av teglmønsteret på stasjonsbygget som utgjorde teppet på torget, forteller Emil Nyutstumo Horn, som er landskapsarkitekt fra Grindaker.

For å utforme mønsteret på torget valgte Grindaker Landskapsarkitekter ut en marktegl i samme format, men i seks forskjellige farger fra Wienerberger. De seks marktegltypene er alle bløtstrøkne, i format 200 x 63 x 85. Paviona har en teglrød farge og Ravenna er rødrosa med mørke nyanser. Markteglen Omber har en varm mørk brun farge og Basalt kommer i fargen gråbrun med mørke nyanser. Siena har en lys gul farge med forsiktig fargespill, mens den siste tegltypen Nero er svart.

Hver marktegl har sin naturlige variasjon, og teglmønsteret resulterte i et varmt og innbydende plassdekke med menneskelige proporsjoner. Torgplassen omsluttes av en bølgende og flerfunksjonell betongkant med et anlagt lekeområde.

Den fargerike belegningsteglen fra 60- og 70-tallet

Marktegl er et robust materiale som lar seg forme og tilpasse spesielle situasjoner. Horn mener marktegl ble brukt mye på 60- og 70-tallet, men at materialet har vært ute i noen tiår.

– Nå er markteglen endelig på vei tilbake, og vi mener den har en veldig fin kvalitet og gir et stort spekter av fargemuligheter, forteller Horn.

Grindaker Landskapsarkitekter kunne leke seg med forskjellig type marktegl da de skulle planlegge tegldekket på Lilleaker torg:

- Med Wienerberger som leverandører fikk vi mulighet til å velge imellom et bredt spekter av forskjellig type marktegl som ga oss stor valgfrihet.

Emil Horn forteller at Grindaker Landskapsarkitekter kjemper daglig for et mer allsidig materialbruk, enn bare betong og asfalt:

- Vi ønsker mer mangfoldig materialbruk i det offentlig rom, hvor marktegl i forskjellige farger gir mer variasjon og spill i landskapsuttrykket. Tøyen Torg i Oslo er også et annet eksempel hvor vi har tatt i bruk marktegl. Vi har fått god erfaring med materialet og jobber med flere nye prosjekter hvor vi ønsker å bruke marktegl.

     

 

"Med Wienerberger som leverandører fikk vi mulighet til å velge imellom et bredt spekter av forskjellig type marktegl som ga oss stor valgfrihet."

Emil Nyutstumo, landskapsarkitekt, Grindaker landskapsarkitekter


 

 

 

 


 

Marktegl til norske forhold

I tillegg til markteglens fargespill og varierte uttrykk, trekker Salgssjef for marktegl og bekledningstegl i Wienerberger, Birger Erstad, frem kvaliteten på materialet: - Marktegl har lang holdbarhet og er et godt belegningsmateriale til norske forhold. Marktegl fra Wienerberger innfrir høyeste krav til frostbestandighet i henhold til produktstandard NS-EN 1344, og egner seg godt i det varierte norske klimaet.

Birger Erstad legger også vekt på fordelene med markteglutvalget til Wienerberger: - Vi har et bredt utvalg av fargespekter i samme markteglformat. Det egner seg godt når landskapsarkitektene ønsker å lage mønster og et spennende uttrykk som på Lilleaker Torg.

Både Emil Horn og Birger Erstad håper å se flere markteglprosjekter fremover i tiden.

 

FAKTA om Lilleaker Torg:

Prosjektets navn: Lilleaker Torg
Arkitekt: Grindaker landskapsarkitekter
Marktegl: Paviona, Ravenna, Omber, Basalt, Siena, Nero
Oppført: august 2019

 

__________

 

Interessert i belegningstegl med forskjellige farger og uttrykk?

Sjekk ut vårt markteglutvalg her.

Marktegl

Trenger du veiledning av marktegl til ditt neste byggeprosjekt?

Kontakt får salgsavdeling her.

Kontakt os

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanser og produkter

Meld deg på her.

Nyhetsbrev


 

Siste artikler

0Resultater


 

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.