Kvartal 273: Sarpsborgs nye kvartal med tegl som sentralt element

Bricks: EW2294 Terracotta Coal - EW2284 Terracotta - Grijs Gesinterd - EW0112 Brun Valmue - Bronsgroen - Morado | Kvartal 273, Norway

Foto: BAS Arkitekter AS

Et nytt kvartal nærmer seg ferdig i østre bydel i Sarpsborg sentrum. Både arkitekter og byggherre har hatt fokus på at bygget både skal være attraktivt for næringslivet og gi et løft til Sarpsborg sentrum. Her vil det være privatboliger, moderne kontorarealer samt en inviterende passasje med bakgård. Med ønske om å respektere den unike arkitektoniske historien til byen, samt et ønske om å tilpasse seg til eksisterende bygg i kvartalet, ble tegl fra Wienerberger valgt som hovedmateriale.

 

Et unikt kvartal begynner å stå klart i Sarpsborg sentrum. Betongbygg Eiendom AS har vært byggherre og AS Betongbygg totalentreprenør på Kvartal 273. BAS Arkitekter AS ble valgt som plankonsulent og arkitekt, og prosjektet har på rekordtid gått fra konsept i 2020 til innflytting i 2023.

Et nytt kvartal med fokus på byutvikling

Totalt er prosjektet på ca. 10.000 kvadratmeter med leiligheter og kontorlokaler. Bygget er ment som et løft til Sarpsborg sentrum med klare noter til Sarpsborg sin unike arkitektur, og med visjon om å skape et inviterende kvartal for alle.

Byggherre og prosjektutvikler, Frøydis Oraug, forteller:

- Vi hadde som mål å bygge ut et kvartal med urbant preg og bidra til god byutvikling med arealer som er gode å bo og jobbe i. Videre skulle prosjektet også berike byrommet med fine uteområder som ikke bare er for de som bor og jobber her, men også for resten av byen.

Sivilarkitekt MNAL Victoria Amundsen Jervan utdyper:

- Visjonen var å bygge et attraktivt næringsbygg i Sarpsborg sentrum. Å skape et trekkplaster hvor byutvikling og kvalitet stod i særstilling.

   

"Vi ønsket å gi hvert hus i kvartalet sin identitet. Å gi de ulike byggene hver sin farge, tegl og takform var vesentlig da det skulle se ut som en selvgrodd liten by. Tegl ble fellesnevneren som bandt det hele sammen til et kvartal. Her har Wienerberger vært supre med å gi oss veiledning og gode referanser og vi er svært fornøyde med resultatet."

Hanne Hammerseth
Sivilarkitekt MNAL

   

Sarpsborg forhold til tegl som materiale

Kvartal 273 er et spennende byggeprosjekt der det kombineres flere ulike materialer og former.

- Sarpsborg er en over tusen år gammel by som har utviklet seg gjennom mange epoker, så det er stor variasjon her, både i bygningstyper og materialvalg. Det viktigste for oss ble derfor å finne en utforming som fungerer midt i all denne variasjonen, forteller sivilarkitekt MNAL Hanne Hammerseth. Hun fortsetter:

- Teglstein fungerer veldig godt i den historiske konteksten da Sarpinger har lang historie for å bygge med tegl i ulike stilarter og epoker. Samtidig fungerer teglen i ny kontekst da den har en veldig taktil overflate som gjør at den oppleves både som lun og robust på samme tid. Vi ville skape et inviterende bygg og et nytt byrom der du får lyst til å sette deg ned og slappe av med en kopp kaffe.

Med denne utfordringen ble det viktig å finne noe som kunne binde det hele sammen og her kom teglstein fra Wienerberger som en god løsning.

   

 Kvartal 273 er nærmeste nabo til Kirkegata Skole som er et nylig restaurert verneverdig bygg i teglstein og puss. Det var også viktig å tilpasse seg dette bygget, og det ble brukt mye ressurser på å bevare historien i nærmiljøet.

   

- Byggherren ønsket å bevare et gammelt teglhus fra 1910 som stod på hjørnet av tomten. Dette, sammen med den øvrige variasjonen i nabolaget, ble en katalysator til formspråket i kvartalet. Utfordringen ble å finne tilbygg som harmonerte med det eksisterende hjørnebygget, forteller Jervan. Oraug legger til:

- Kvartal 273 er nærmeste nabo til Kirkegata Skole som er et nylig restaurert verneverdig bygg i teglstein og puss. Det var også viktig å tilpasse seg dette bygget, og det ble brukt mye ressurser på å bevare historien i nærmiljøet.

- Med disse føringene var det viktig å finne tegl som harmonerte med de gamle byggene. Det skulle ikke være kjedelig og flat stein, det skulle være stein med samme fargespill som den gamle steinen, forteller Jervan."Byggherren ønsket å bevare et gammelt teglhus fra 1910 som stod på hjørnet av tomten. Dette, sammen med den øvrige variasjonen i nabolaget, ble en katalysator til formspråket i kvartalet. Utfordringen ble å finne tilbygg som harmonerte med det eksisterende hjørnebygget."

Victoria Amundsen Jervan
Sivilarkitekt MNAL

Med respekt for teglen og alle dens egenskaper

Kvartal 273 i Sarpsborg ble tegnet med utgangspunkt i teglstein av hensyn til verneverdige nabobygg og hjørneteglhuset som skulle ivaretas.

- Det er et høyt bygg med slanke søyler og da skal materialet kunne bære mange etasjer. Funksjon har mye å si, og vi har hatt god dialog med Wienerberger i forkant. De har bidratt med gode forslag og solide løsninger, forteller byggeplassleder Frederik Håbu fra AS Betongbygg om materialvalg og samarbeid med Wienerberger.

Hammerseth supplerer:
- Du må velge tegltypen tidlig. Helst før du tegner fasade og bæring i detalj. Teglstein kommer i ulike størrelseskategorier, og skal man unngå å kappe lengdene på steinene rundt alle vindusåpninger og lignende, må aksemål og vindusåpninger settes etter størrelsen på steinen.

Til trinn 1 ble teglsteinene Terracotta Coal, Terracotta BS DNF og Grijs Gesinterd HV EF valgt. Terracotta er en moderne vri på den klassiske røde bløtstrøkne teglsteinen med hvite nyanser, hvor Terracotta Coal har kullpåbrenninger som et spennende alternativt fargespill. I tillegg ble den historiske steinen fra hjørnebygget plukket ned og brukt på nytt.
I trinn 2 ble teglsteinene Brun Valmue BS DNF, Bronsgroen HV EF noors og Morado valgt. Brun Valmue er en rødbrun bløtstrøken telgstein med distinkte svarte og mørke nyanser, der Bronsgroen er en lys og gyllen hånd- og sandstrøket teglstein med hvite og sarte grønne nyanser. Til sist er Morado en rød håndbanket teglstein med i spill i både brente og sortbrune nyanser.

   

Terracotta Coal

En rød bløtstrøken teglstein med hvite nyanser og kullpåbrenninger. Terracotta Coal er et av de nyeste medlemmer i familien, og vi elsker de mange varme fargenyansene som oppstår når kullet møter teglsteinen.

Terracotta

En rød bløtstrøken teglstein med hvite nyanser. Terracotta er en moderne vri på den klassiske røde teglstein, og vi elsker den måten den røde grunn leira fungerer sammen med det hvite leirsløret. Terracotta kan enkelt kombineres med flere av våre røde teglstein som f.eks. EW2207 Rød lys og EW2277 Gammelrød m/spill.

Brun Valmue

En rødbrun bløtstrøken teglstein med distinkte svarte og mørke nyanser. Brun Valmue er en særpreget teglstein med et vell av rødbrune nyanser og distinkte mørkere settemerker fra varmen i ovnen. Mur opp Brun Valmue med en mørk fuge for å gi murverket ekstra særpreg.

   

Bronsgroen

En lys gyllen hånd- og sandstrøket teglstein med hvite og sarte grønne nyanser. Bronsgroen er en interessant teglstein med et dristig fargespill og en rå overflate som sammen skaper et naturlig og dynamisk uttrykk.

Morado

En rød redusert hånd- og sandstrøket teglstein med spill i brente og sortbrune nyanser. Morado er produsert på et av Wienerbergers belgiske teglverk, Beerse. Mur opp Morado med mørk fuge for et markant uttrykk.

   

Grijs Gesinterd HV EF

Grijs Gesinterd HV EF er en prosjektstein - kontakt vår salgsavdeling for detaljer..

   

Hammerseth forteller om grunnen til de forskjellige telgsteinsvalgene:

- Vi ønsket å gi hvert hus i kvartalet sin identitet. Å gi de ulike byggene hver sin farge, tegl og takform var vesentlig da det skulle se ut som en selvgrodd liten by. Tegl ble fellesnevneren som bandt det hele sammen til et kvartal. Her har Wienerberger vært supre med å gi oss veiledning og gode referanser og vi er svært fornøyde med resultatet.

Med respekt for både Sarpsborgs teglhistorie og materialet selv har dette byggeprosjektet ønsket å framheve hvordan tegl kan forme hele arkitekturen.

- Vi har jobbet for at teglen skal bli tatt på alvor. Vi har spesialmål på enkelte av vinduene så det går opp med forbandet, og vi har tegnet byggene så teglen skal se bærende og massiv ut, forteller Hammerseth.

- Og at det henger bedre historisk sammen med de teglhusene som allerede er der, de er jo bygget på denne måten, supplerer Jervan.

Oraug støtter opp og tilføyer:

- Det har vært et prosjekt med fokus på detaljene og det har blitt vist stor omsorg til materialvalg. For eksempel har vi brukt eikedører i førsteetasjen og de står seg veldig flott til teglen.

Godt samarbeid på tvers av alle aktører og partnere

Som i alle prosjekter vil det dukke opp utfordringer, men prosjektet har likevel klart å følge den strenge tidsrammen. Det er bred enighet om at det gode samarbeidet har vært nøkkelen.

- Det har blitt knallbra! Et slikt resultat er prisgitt at alle er løsningsorienterte og opptatt av å finne gode løsninger, sier Jervan.

- Folk har vært villige til å strekke seg ekstra for å få det til. Dette skal vi få til og det skal bli bra. Det har vært et veldig godt prosjekt og det har vært gjennomgående god stemning i alle grupper. Dette har vært avgjørende for å få det til på den begrensa tiden. Nye Kvartal 273 blir et veldig bra tilskudd til østre bydel i Sarpsborg sentrum. Drøye tre år fra oppstart av reguleringsplan til første bygg ferdig! avslutter Hammerseth.

   

FAKTA om Kvartal 273, Sarpsborg sentrum:

Prosjektets navn: Kvartal 273
Arkitektfirma: BAS Arkitekter AS
Byggherre og eier: Betongbygg Eiendom AS
Entreprenør: AS Betongbygg
Teglstein:
   EW2294 Terracotta Coal
   EW2284 Terracotta
   Grijs Gesinterd
   EW0112 Brun Valmue
   Bronsgroen
   Morado
   Gjenbruk  av teglsteinen på det gamle hjørnebygget. Steinen er
   demontert, renset, kvalitetstestet og murt opp igjen.
Oppført: Første midlertidig brukstillatelse i ble gitt mai 2023, resten av kvartalet skal stå ferdig første kvartal 2024.

   

Er du på utkikk etter den perfekte teglsteinen?

Gå på oppdagelsesferd i sortimentet vårt av teglstein i forskjellige farger og med varierende overflatestrukturer.
 

Teglstein i spesielle former og formater?

Når en tradisjonell teglstein ikke er den rette løsningen, er spesialisten svaret.

 

Besøk showrommet vårt

Du er hjertelig velkommen til å ta turen innom showrommet vårt. Der kan du gå på oppdagelsesferd i fasadeproduktene våre.
 

   

Siste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

   

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.