Høydedraget i Hvinningdal ved Silkeborg i Danmark har i århundrer lagt grunnlag for arkitektoniske markeringer, og nå er det folkekirkens tur: Menighetsrådet får nemlig nå oppført en helt ny kirke som er tegnet av Friis & Moltke Arkitekter og ventes å kunne innvies i pinsen 2022.
Prosjektleder Peter Voldstedlund fra Friis & Moltke forteller om det grunnleggende konseptet som ligger bak kirkens unike arkitektur:
- Stedet ligger utrolig vakkert til på en bakke med flott utsikt over området, og vi har orientert bygningen slik at den utnytter solens gang over himmelen optimalt og samtidig tar høyde for vindforholdene. Det er to visuelle akser vinkelrett på hverandre som løper øst/vest og nord/sør og gjør at man på plassen foran kan se gjennom bygningen på tvers, mens man inne fra kirkerommet kan se hele veien utover landskapet mot vest.
Teglstein som solid materiale sikrer lang holdbarhet
Kirkeprosjektet omfatter både en servicebygning og en kirke- og konfirmantbygning med et kirkerom som reiser seg langs tre tempi og på den måten danner en pendant til det tradisjonelle klokketårnet. Arkitektene ønsket helt fra begynnelsen av å benytte teglstein som materiale, fordi det har lang holdbarhet og dermed passer inn i ideen om en bygning som står fast som landemerke gjennom generasjoner.
- Vi ønsket teglstein i en lys farge som hverken var for hvit eller for gul. I tillegg skulle det være så enkelt som mulig, så vi var også på utkikk etter en teglstein som kunne brukes både ute og inne på alle bygningens overflater, utdyper Peter Voldstedlund.
Valget falt på EW2172 Avignon Coal som er en av de lyseste teglsteinene fra Wienerberger. Den er gul med hvit engobering som etterfølgende kullpåbrennes. Resultatet er en veldig lys teglstein med noen mørke kullskygger som gir et dynamisk og dekorativt fargespill. Den skal det leveres i alt 200 000 stk. av til det hele bygget.
Dessuten skal det brukes i alt 10 000 stk. spesialstein som blant annet skal benyttes på søylene til murkroner og vannrette bånd. Noen av disse steinene skal, på grunn av forskjellene i bygningsnivåer, fungere som både murkroner i lavereliggende bygningsdeler og som deler av murverksbånd i de høyereliggende delene.
- Det er flere aspekter i valget av materialer til kirken. På grunn av krav til akustikk og belysning har vi valgt tak i eikelameller, mens gulvet består av selve terrengdekket i betong som slipes til en vakker overflate hvor kantsteinene trer tydelig frem. Akkurat som teglsteinen er dette solide materialer som passer til en bygning som skal stå i hundrevis av år, forklarer Peter Voldstedlund.